Balkán je už pod vodou. V Alpách nasnežilo

Peter Minárik
Nad Balkánom sa prehlbuje tlaková níž. Tá do oblasti prináša výdatné zrážky, ktoré spôsobili prvé problémy na západe Balkánu.
Neutíchajúci dážď začína robiť poriadne problémy na Balkáne. Najvážnejšia situácia je v západnom a v strednom Srbsku, kde je pod vodou niekoľko ciest a hlavných železničných tratí. Svoje domovy museli opustiť stovky rodín.
Záchranné tímy sú v pohotovosti predovšetkým v oblasti miest: Valjevo, Lucania, Mionica a Ub.
Rastúca hladina rieky Sávy začína robiť prvé problémy aj v Belehrade. Voda sa začala vylievať do ulíc:

Desiatky domov ohrozuje aj rozvodnená rieka Miljacky v Sarajeve. Rieka sa rozvodnila a zatopila predmestie Sarajeva a priľahlé polia.
Počasie trápi aj Chorvátov. Silné zrážky a mohutný vietor s rýchlosťou až cez 100 km/h, robí poriadne problémy na severe a severovýchode Chorvátska. Počasie odrezalo od dodávok elektrickej energie niekoľko lokalít.

Povodne hrozia vo viacerých krajinách
Nepriaznivé počasie, ktoré do našej oblasti a nad Balkán prináša tlaková níž zotrvá minimálne do víkendu. Výstrahy pred povodňami platia napríklad v Česku, v Poľsku, v Rakúsku, v Maďarsku, ale aj na takmer celom Balkáne.
Okrem povodní bude život komplikovať aj silný vietor s rýchlosťou až cez 100 km/h.

V Alpách sneží
Zatiaľ, čo nižšie polohy bojujú a v najbližších dňoch ešte bojovať budú s výdatným dažďom, tak vyššie polohy zasypáva sneh. V oblasti Álp napadlo lokálne až okolo 150 cm snehu. Veľké problémy spôsobil čerstvý sneh na horskom priesmyku Stelvio, ktorý pred hrozbou vzniku lavín uzavreli. Odrezaný je napríklad aj priesmyk San Bernardo, ktorý zasypal čerstvý sneh.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd