Balkán zasiahne husté sneženie. Snežiť môže aj v nížinách na Slovensku

Ľubomír Franko

V utorok a v stredu ovplyvní počasie na Slovensku a v krajinách na Balkáne jadranská tlaková níž. V chladnom vzduchu prinesie výdatné sneženie, snežiť môže aj v nížinách a kotlinách na juhozápade a juhu Slovenska. 

Na územie Slovenska sa v týchto dňoch dostal veľmi chladný, pôvodom arktický vzduch zo severu. V chladnom vzduchu sa už dnes na mnohých miestach vyskytlo sneženie, ktoré bolo aj intenzívne.

Studený vzduch sa počas nedele a pondelka dostane až na Jadranské more, kde sa vytvorí tlaková níž definovaná vo vyšších vrstvách ovzdušia. Po jej prednej strane bude prúdiť nad krajiny západného Balkánu, nad Maďarsko ale aj nad Slovensko vlhký vzduch, ktorý prinesie výdatné sneženie.

Od juhu k nám bude prúdiť vlhký vzduch, no bude sa udržiavať v chladnej vzduchovej hmote
Od juhu k nám bude prúdiť vlhký vzduch, no bude sa udržiavať v chladnej vzduchovej hmote

Sneh aj v nížinách Slovenska? Situácia bude komplikovaná

Tlaková výš, ktorá k nám priniesla arktický vzduch, sa bude postupne presúvať ďalej nad západné Rusko. Zároveň sa vytvorí v oblasti Čierneho mora tlaková níž. Medzi týmito dvoma útvarmi k nám bude od východu prenikať teplejší vzduch.

Zatiaľ nie je známe, kde presne sa bude nachádzať hranica medzi chladným a teplým vzduchom, ktorá rozhodne či v nížinách bude pršať alebo snežiť. Chladný vzduch sa očakáva západne od tejto hranice, teplý vzduch východne od tejto hranice. 

Situácia v stredu večer, zdroj: WXcharts
Situácia v stredu večer, zdroj: WXcharts

Zatiaľ čo včera modely predpokladali rozsiahle sneženie aj v nížinách na juhu a juhozápade Slovenska, dnes už túto prognózu upravili, a sneženie sa očakáva najmä v Česku, Rakúsku a na západe Maďarska.

Situácia sa bude každým dňom meniť a preto nevieme s vysokou pravdepodobnosťou povedať, či sa juhozápad sneženia dočká. Šanca ale je, a v prípade zmien vás budeme informovať. 

V Maďarsku napadnú centimetre snehu

Nielen v Maďarsku, no takisto v ďalších krajinách západného Balkánu napadnú centimetre snehu. Sneženie očakávajú v Slovinsku, v Chorvátsku, v Srbsku ale aj na západe Maďarska. Existuje šanca, že snežiť bude aj na juhozápade Slovenska.

Výška snehovej pokrývky v stredu ráno, zdroj: Meteologix
Výška snehovej pokrývky v stredu ráno, zdroj: Meteologix

Toto sneženie môže byť aj intenzívne a miestami môže od pondelku do štvrtku napadnúť aj 40 centimetrov nového snehu. Vo vyššie spomenutých krajinách tak budú mať neskorú, jarnú snehovú nádielku snehu. 

V strede týždňa nás čaká výrazné oteplenie

Balkánske krajiny a prípadne aj Slovensko sa zo snehu dlho tešiť nebudú. Už v strede týždňa sa po okraji tlakovej níže so stredom nad centrálnym Stredomorím dostane do strednej Európy teplejší vzduch. 

Predpoveď teploty v hladine 850 hPa (cca 1500 metrov)
Predpoveď teploty v hladine 850 hPa (cca 1500 metrov)

Teploty sa tak dostanú na dlhodobý priemer a ďalšie ochladenie nás zatiaľ tak skoro nečaká.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd