Balkán zasypal sneh. ExGonzalo prináša aj výdatné zrážky

Peter Minárik
Tlaková níž, ktorá je pozostatkom hurikánu Gonzalo dorazila na Balkán. Prináša tu výdatné zrážky, ale aj poriadnu porciu nového snehu.
Rozsiahla oblasť tlakovej níže sa presunula nad Balkán. ExGonzalo, ktorý priniesol výdatné snehové zrážky do Álp a do našej oblasti najmä vietor a dážď, ovplyvňuje aktuálne počasie na Balkáne.

V priebehu soboty zaznamenali v západnom Turecku intenzívne zrážky. V obľúbenom letovisku Antalya na juhozápade krajiny spadlo v priebehu soboty až 98 mm zrážok. V piatok tu pritom spadlo 73 a vo štvrtok ďalších 46 mm. Celkovo tu tak za uplynulé 3 dni napršalo až 217 mm zrážok.
VIDEO: Takto sa exGonzalo presúval Európou

Daždivé počasie však panuje aj vo východnom Bulharsku. V Burgase spadlo 95 mm a vo Varne 56 mm zrážok. Dážď tu sprevádzal silný vietor s nárazmi až okolo 100 km/h. Meteorológovia vydali varovanie vysokého stupňa pre regióny: Smolyan, Kardžali a Haskovo pred možnými povodňami a zosuvmi pôdy.

ExGonzalo však prináša aj výdatné sneženie. V hlavnom meste Bulharska v Sofii (586 m.n.m) napadlo až okolo 15 cm snehu. Sneženie však potrápilo aj iné regióny. Vo výške nad 600 metrov spadlo lokálne až okolo 30 cm a horské priesmyky boli prejazdné výlučne so snehovými reťazami. Dopravu okrem sneženia komplikovali aj popadané stromy.

Prvý sneh dorazil aj do Rumunska. V hlavnom meste Bukurešť napadlo 6 až 7 cm nového snehu.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd