Bizarný rekord: Ktorý štát na svete je najviac zasiahnutý bleskami?

Veronika Salayová

Fínski výskumníci zistili, ktorý štát na svete je najviac zasiahnutý bleskami. Je ním malá ázijská krajina. 

Ak sa pozrieme na mapu sveta, búrky najviac na svete zasahujú oblasti v blízkosti rovníka, a to najmä v karibskej oblasti, v africkej oblasti okolo Konga a v Indonézii.

Bleskami najviac zasiahnutou krajinou na svete je malý ázijský štát – Singapur. V Singapure udrie najviac bleskov na kilometer štvorcový za rok, a to až 126,6 bleskových udalostí na kilometer štvorcový ročne.

Ako je to inde vo svete?

Pre porovnanie frekvencia bleskových výbojov je v rámci USA najvyššia v štáte Oklahoma, kde fínska spoločnosť Viasala eviduje 83,4 bleskových udalostí na kilometer štvorcových ročne, zatiaľ čo Florida, ktorá je známa častými búrkami, má na konte „iba“ 82,8 bleskových udalostí.

Čo sa týka počtu bleskov, Slovensko patrí medzi krajiny, kde búrky a blesky nie sú veľmi časté. Podľa štatistiky Viasaly sa frekvencia bleskových udalostí na našom území pohybuje na úrovni 6,7 na kilometer štvorcový za rok. 

V rámci Európy je „najbúrkovejšou“ krajinou Čierna Hora, kde je 14,4 bleskových udalostí na danú rozlohu. 

Hustota elektrických výbojov na svete. Zdroj: Viasala
Hustota elektrických výbojov na svete za rok. Zdroj: Viasala

Blesky netreba podceňovať

Tisíce ľudí na celom svete sú každý rok zranení a zabití úderom blesku. „Aby sme to kontextualizovali, nejde ani tak o hustotu blesku, ako o to, či má niekto bezpečné miesto, kam sa môže schovať,“ uviedla Dr. Mary Ann Cooper z Národnej rady pre bezpečnosť pred bleskom. 

Napríklad v Singapure, kde je najväčšia hustota bleskov na svete, nedochádza často k smrteľnému úrazu po zasiahnutí bleskom ako v iných rozvojových krajinách. Pre záchranu životov je najdôležitejšou vecou to, že či majú ľudia k dispozícii bezpečné miesta na úkryt.

Najväčší problém predstavuje subsaharská Afrika, kde až 90 % domov nie je zabezpečených pred zásahmi bleskom, čo vedie k početnej úmrtnosti.

Napríklad 28. júna 2011 bolo v škole v Ugande bleskom zasiahnutých až 18 detí a 36 bolo hospitalizovaných.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd