Blesk zasiahol 11 detí. Silné búrky postupujú Európou

Blesk zasiahol 11 detí. Silné búrky postupujú Európou
Saint-Nicolas-de-Port Peter Minárik

V oblasti Francúzska a Beneluxu sa v týchto chvíľach vyskytujú veľmi silné búrky, ktoré prinášajú aj supercely. Hlásené sú prvé problémy.

To pred čím meteorológovia varovali sa v západnej Európe napĺňa. Po vlne tropických horúčav sužujú západnú Európu mimoriadne intenzívne búrky. Prináša ich tu studený front, ktorý sa nad naše územie dostane vo štvrtok.

Meteorológovia varovali pred veľmi nebezpečnou situáciou, ktorá sa očakávala od dnešných 15:00 a trvať by mala až do noci. Na studenom fronte sa tvoria veľmi intenzívne búrky, ktoré sú podporované dobrou dynamikou. Vznikajú tak supercely, ktoré prinášajú veľké krúpy a podmienky sú vhodné aj pre vznik tornáda. 

Veľmi aktívne búrky

To zatiaľ zaznamenané nebolo, ale o extrémne javy nie je núdza. Intenzívna búrka zasiahla aj Paríž a vyzeralo to tam ako v katastrofickom filme. O zaujímavé zábery sa postaral shelf cloud, ktorý sa vytvoril na čele postupujúcej búrky.

foto: Gauthier Dumont / METEO-VILLES
foto: Gauthier Dumont / METEO-VILLES

Na východe Francúzska, v Belgicku a v Holandsku udrelo len za uplynulé dve hodiny 25 000 bleskov. Najintenzívnejšia búrka, ktorá má supercelárnu štruktúru aktuálne postupuje zo severovýchodného Francúzska nad Holandsko.

Búrky sú intenzívne

Búrky sú sprevádzané intenzívnymi zrážkami a nárazovým vetrom, ktorý spôsobuje problémy. Hasiči hlásia tisícky popadaných stromov a poškodené sú desiatky striech. 

Z niekoľkých oblastí hlásia výskyt veľkých krúp, ktoré dosahujú priemer až niekoľkých centimetrov.

foto: Météo Express
foto: Météo Express

Blesk zasiahol deti

Najvážnejší incident sa stal v obci Saint-Nicolas vo francúzskom departmente Pas-de-Calais, kde deti, hrajúce sa na futbalovom ihrisku zasiahol blesk. Blesk zasiahol 11 detí. Tri deti museli previesť do nemocnice a jeden 14-ročný chlapec je v ohrození života. 

Situáciu sledujeme a najnovšie informácie nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd