Blíži ľadové peklo. Mrznúci dážď zasiahne Slovensko

Peter Minárik

Mrznúci dážď o chvíľu dorazí aj nad Slovensko. Už niekoľko dní trápi Nemecko, Rakúsko a najmä susedné Česko, kde spôsobil desiatky nehôd. Na cestách treba byť mimoriadne opatrní.

K nášmu územiu sa blíži teplý front, ktorý k nám prinesie aj teplejší vzduch. Ten sa rýchlo dostane do vyšších vrstiev, kde sa teplota dostane nad nulu a zrážky nebudú vo forme snehu vypadávať ani na horách.

Súčasne však v nižších hladinách a pri zemi bude aj naďalej zotrvávať studený vzduch z uplynulých dní a až pomaly sa bude teplejší vzduch z výšok premiešavať s chladnejším vzduchom v nižších vrstvách.

Zrážky tak síce vo vyšších vrstvách budú vypadávať v kvapalnom skupenstve, ale pri zemi bude mrznúť a vytvárať sa tak bude silná poľadovica.

Poľadovica už Slovensko trápi

Mrznúce zrážky však už začali trápiť naše územie. Mrznúce mrholenie trápi okolie Banskej Bystrice, kde mrholenie prináša hmla a oblasť Považia, kde sa taktiež vytvára poľadovica

Počas večerných hodín to však bude výrazne horšie.

Mrznúci dážď zasiahne mnohé oblasti Slovenska

Teplý front už v týchto chvíľach postupuje nad naše územie a dážď sa postupne rozšíri nad mnohé miesta nášho územia. S mrznúcim dažďom treba počítať až do rána. Na mape mrznúci dážď reprezentuje červená farba.

 

Čakajte výrazný problémy

Odporúčame pokiaľ možno necestovať a nepohybovať sa v exteriéri. Mrznúci dážď totiž bude spôsobovať veľké problémy v doprave a výrazne obmedzí pohyb osôb. Ľadová škrupina môže pokryť aj stromy, či elektrické vedenia, čo môže byť veľmi nebezpečné. 

Mrznúci dážď už teraz sužuje Moravu, kde českí meteorológovia vydali najvyššiu výstrahu 3.stupňa. 

Nás bude trápiť najmä v noci a ráno. Hrozba sa bude zmenšovať dopoludnia, kedy sa bude otepľovať a teploty aj pri zemi vystúpia nad bod mrazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd