Blíži sa vlna veľmi teplého počasia. Na horách ukončia zasnežovanie

Peter Minárik
Uplynulé dni priniesli na naše územie vlnu studeného počasia. K moci sa však dostane teplejšie prúdenie a sneh sa bude topiť aj vo vysokých polohách.

Za studeným frontom, ktorý počas víkendu postupoval cez naše územie prúdi od severozápadu studený vzduch. Tento vzduch je však aj vlhký a práve vlhkosť tohto vzduchu prináša najmä na severozápadné a severné Slovensko snehové zrážky aj do nižších polôh.

Hranica sneženia počas nedele poklesla na 400 m n.m. a počas nasledujúcich hodín ešte viac poklesne. V noci na utorok by malo snežiť už od 300 m n.m. Sneh, ktorý však napadne sa však roztopí a to vrátane najvyšších horských polôh. 

Odmäk výrazne zasiahne do život prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk, kde už niekoľko dní zasnežujú. Teploty aj v týchto polohách budú vysoko nad nulou a umelé zasnežovanie tak budú musieť zastaviť.

Dostane sa k nám teplý vzduch

V priebehu utorka začne cez naše územie postupovať teplý front, ktorý prinesie spomínanú výraznú zmenu. Za ním sa totiž do našej oblasti začne dostávať teplý vzduch od západu až juhozápadu.

 

Oteplenie bude skutočne výrazné. Teplota v hladine 850 hPa, ktorá predstavuje nadmorskú výšku zhruba 1500 m n.m. sa zvýši z úrovne -5°C až na +8°C. V týchto polohách sa tak bude jednať o oteplenie až o 13°C.

Na ansámbly numerického modelu GFS môžete vidieť že oteplenie je isté a nadpriemerne teplé počasie by na našom území malo panovať minimálne do konca tohto týždňa.

 

Pre lyžiarske strediská to znamená len jedno. Teploty okolo +8°C nie sú vhodné na umelé zasnežovanie a to bude potrebné zastaviť. Naviac na horách by ešte k tomu malo panovať slnečné počasie, v dôsledku ktorého bude odmäk výraznejší.

V nižších polohách prevažne hmlisto

Teplý vzduch, ktorý k nám bude prúdiť však prinesie inverzné počasie. Prílev teplého vzduchu, ktorého teplota bude vo výške 1500 m n.m. až okolo +8°C však neznamená, že čím nižšie, tým teplejšie.

Inverzná vrstva totiž prinesie do nižších polôh prevažne zamračené a hmlisté počasie s teplotami do +10°C. 

Inverzná vrstva sa však po niektoré dni môže aj rozpustiť a v týchto dňoch pôjdu teploty nad +10°C.

Najväčšia pravdepodobnosť na slnečné počasie v nižších polohách je počas piatka a soboty. Vyhliadku počasia na nasledujúce dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd