Blížia sa letný dni. Teploty sa budú pohybovať aj okolo +25°C

Peter Minárik
Uplynulé hodiny sa nám opäť pripomenula zima. V Tatrách dokonca napadol aj sneh. Teplé počasie však už dorazí čoskoro a tak skoro nás neopustí.

Za studeným frontom, ktorý na začiatku týždňa postúpil cez naše územie začal prúdiť od severu studený vzduch. Ten sme pocítili predovšetkým v noci, kedy teplota klesala aj pod bod mrazu a záhradkári a ovocinári mali plné ruky práce s ochranou úrody. Včerajšie maximálne teploty sa vyšplhali len na +15°C a podobné teploty nás čakajú aj dnešný deň.

Počasie však chystá aj pozitívne správy. Už od zajtra sa začne otepľovať a teploty začnú stúpať až k letnej hranici +25°C.

Začne k nám prúdiť teplý vzduch od juhu

Dnes počasie na našom území ovplyvňuje tlaková výš, ktorej stred sa nachádza nad Maďarskom. Táto tlaková výš sa však začne odsúvať smerom nad Čierne more, kde sa bude nachádzať už zajtra. Súčasne sa nad severnou Afrikou prehĺbi tlaková níž, ktorá do Európy začne z Afriky pumpovať veľmi teplý vzduch a vďaka prítomnosti tlakovej výše so stredom nad Čiernym morom sa tento teplý vzduch dostane až nad naše územie.

 

Teploty vystúpia až k +25°C

Teplý vzduch sa postupne bude dostávať nad mnohé časti Európy, vrátane Slovenska. Už zajtrajšie teploty budú v porovnaní s dnešným dňom o zhruba 7°C vyššie a maximá sa vyšplhajú na +15 až +24°C. V piatok už môžeme atakovať aj letnú hranicu +25°C.

Ešte teplejšie bude južne od nás. Na Balkáne sa očakávajú teploty od +25 do +30°C a v oblasti Grécka by teploty mali stúpať až k +35°C.

Extrémne teplo očakávajú na severe Afriky, kde vďaka prílevu saharského vzduchu budú teploty lámať hranicu +40°C a zastaviť sa môžu až okolo hranice +45°C.

 

Teplé počasie budú kaziť búrky

V priebehu piatka a víkendu to však s počasím nebude až také ideálne. Bude síce teplo, ale v našej oblasti sa začne formovať frontálne rozhranie, ktoré sa postará o vlhkosť. Teplý a vlhký vzduch sa pritom ľahko labilizuje, v dôsledku čoho sa na našom území budú vyskytovať búrky. 

Ak sa však pozrieme na dlhodobejší vývoj počasia, tak teploty by už nemali výraznejšie klesať. Teploty by na našom území mali byť v úrovniach dlhodobého normálu, respektíve slabo nad normálom. Maximálne teploty tak počas dňa budú v nasledujúcich dňoch prekračovať hranicu +20°C a v najteplejších oblastiach aj hranicu +25°C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd