Blízko Zeme preletí veľký asteroid s priemerom okolo 100 metrov

Blízko Zeme preletí veľký asteroid s priemerom okolo 100 metrov
Ľubomír Franko

Už o pár dní preletí okolo Zeme obrovský asteroid. Podľa NASA by teleso s priemerom od 60 do 130 metrov Zem zasiahnuť nemalo.

Veľký asteroid s označením 2019 XF preletí už 18. decembra veľmi blízko Zeme. Skala s priemerom 60 až 130 metrov sa priblíži k Zemi na vzdialenosť 3 a pol milióna kilometrov, čo je približne 9-násobne viac ako je vzdialený Mesiac od Zeme.

Na prvý dojem je táto vzdialenosť obrovská, NASA však upozorňuje, že takto veľké telesa v podobných vzdialenostiach často neprelietavajú. 

Asteroid bude najbližšie k Zemi 18. decembra okolo 5:20 nášho času, v tom čase bude letieť rýchlosťou približne 86,6-tisíc kilometrov za hodinu. 

Asteroid približne o veľkosti pyramíd v Gize by Zem nijak ohroziť nemal. Vedcom však poslúži ako veľmi dobrá príležitosť na výskum týchto vesmírnych telies.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd