Vedci objavili nový typ tropického cyklónu SETIO. Má vplyv aj na počasie

Zuzana Macháčová

Vedci nad Indickým oceánom spozorovali nový typ tropického cyklónu. Tento jav sa niekoľkokrát ročne vyskytuje v okolí Indonézie, kde značne ovplyvňuje počasie.

Južná oscilácia a s ňou spojené javy La Niňa a El Niňo sú najznámejšie oceánske javy, ktoré sa vyskytujú v Tichom oceáne. Nielen Tichý oceán má svoje vlastné teplotné vzory. Aj Indický oceán vykazuje jav známy ako dipól Indického oceánu (DOI). Ide o teplotné rozdiely medzi východnou a západnou časťou oceánu. Tie ovplyvňujú atmosférické podmienky na okolitých pevninách.

Štúdia publikovaná v časopise Journal of Southern Hemisphere Earth Systems Science opisuje doteraz neznámy mechanizmus. Ten je súčasťou DOI, čo môže byť veľmi dôležité pri ďalšom výskume tohto javu.

Názov cyklónu

Vedci z Flinders University objavili pri výskume mechanizmov DOI nový typ cyklónu. Na jeho určenie použili satelitné údaje o prízemných vetroch nad oceánom a susednou pevninou. Ukázalo sa, že v blízkosti Sumatry sa pravidelne objavuje cyklonálny systém. Výskumníci ho nazvali SETIO (South-East Tropical Indian Ocean) podľa jeho polohy.

Ďalšie skúmanie tohto javu ukázalo, že má vplyv na počasie v regióne. Autori uviedli, že sa vytvoril v mieste, kde sa západné, nárazové rovníkové, vetry dostali do kontaktu so severozápadnými nárazmi zo západného pobrežia Sumatry. 

Zistili tiež, že SETIO sa opakovane vyskytuje počas austrálskej zimy a jari. Hoci jeho účinok je krátkodobý. Výskyt tohto javu súvisí s teplou, pozitívnou anomáliou počasia nad Indickým oceánom.

Spúšťacie procesy

Spoluautor štúdie, Jochen Kämpf, dodal, že SETIO má dôležitú regulačnú funkciu. Poukazuje na to, že v rokoch, keď sme nepozorovali tvorbu SETIO, boli zreteľné zmeny počasia. Silný vietor spôsobil, že z hlbín oceánu vystúpila studená voda. To vytvorilo anomáliu, ktorá narušila nárazy vetra a režim zrážok na pevnine.

Vedec dodáva, že SETIO by mohol byť takzvaným „spúšťačom" DOI procesu. Ten spája príčiny anomálií s ich následkami. „Ide o vzácny objav, ktorý vrhá nové svetlo na fungovanie DOI," povedal.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd