Bola Antarktída kedysi dažďovým pralesom? Vedci našli fosílie žaby

Antarktída Veronika Salayová

Vedci sa domnievajú, že Antarktída bola kedysi dažďovým pralesom. Túto domnienku najnovšie podporili nájdené fosílie obojživelníka. 

Pred 40 miliónmi rokmi Antarktídu obývalo niekoľko druhov žiab. Fosílie týchto obojživelníkov sa našli na ostrove Seymour, blízko najjužnejšiemu výbežku Južnej Ameriky, informuje ScienceNews.

Ide o ďalší dôkaz, že táto ľadová oblasť bola svojho času oveľa teplejšie a spadala do mierneho podnebného pásma.

Žaby, ktorých fosílie sa tu našli, boli drobné. Merali asi 4 až 5 centimetrov a zrejme pochádzali z rodu Calyptocephalella.

Zrejme išlo o tento druh žaby z rodu Calyptocephalella. Foto: Science News
Zrejme išlo o tento druh žaby z rodu Calyptocephalella. Foto: Science News

Moderní príbuzní fosílnej žaby žijú výlučne v teplom a vlhkom dažďovom pralese v čílskych Andách. To naznačuje, že podobné klimatické podmienky na Antarktíde existovali približne pred 40 miliónmi rokov, uviedli vedci vo vedeckých správach. 

Thomas Morse, kurátor švédskeho Prírodovedného múzea a profesor paleontológie, povedal, že Antarktída bola zrejme miestom s bohatým a rozmanitým životom. Našlo sa len zlomok toho, čo tam kedysi žilo.

Lekná, ktoré sa ta tiež našli, boli prvým náznakom, že v Antarktíde bolo kedysi sladkovodné prostredie. Na ostrove Seymour sa našli aj skamenelé kokony (obaly vajíčok) pijavíc a tiež hŕstka fosílnych pozostatkov cicavcov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd