Bombogenéza udrie na Britské ostrovy večer. Búrka napácha škody

Bombogenéza udrie na Britské ostrovy večer. Búrka napácha škody
Peter Minárik

Extrémne počasie sa v nadchádzajúcich hodinách očakáva na Britských ostrovoch. Predovšetkým Írsko a Škótsko potrápi silný nárazový vietor a mohutné vlnobitie. Vietor silnie už teraz. Veterná búrka dostala názov Brendan.

Nad Atlantikom sa v uplynulých hodinách prehĺbila mohutná tlaková níž. Tlak v strede hlbokej tlakovej níže, ktorá dostala svoje pomenovanie Brendan poklesol za 24 hodín až o 50 hPa. Takýto prudký pokles tlaku v takej krátkej dobe sa nazýva bombogenéza. Dokáže páchať veľké škody a nebezpečenstvu teraz čelia Britské ostrovy.

Silný vietor už teraz úraduje na Britských ostrovoch. Na pobreží Škótska dosiahol poryv vetra rýchlosť 141 km/h. Nárazy vetra prekonávajú rýchlosť 100 km/h takmer na celom západnom pobreží Britských ostrovov.

Meteorológovia vydali pre pobrežie Britských ostrovov výstrahu najvyššieho 3. stupňa. Vietor by mal v nadchádzajúcich hodinách a počas noci dosahovať silu orkánu s rýchlosťou až cez 120 km/h, pričom nárazy budú ešte silnejšie a to až okolo 180 km/h.

Očakáva sa, že vietor môže napáchať na pobreží veľké škody. Vyžiada si niekoľko vyvrátených stromov a zrejem bude aj strhávať strechy. Meteorológovia však varujú predovšetkým pobrežie, ktoré môžu zasiahnuť až 15-metrové vlny.

Táto veterná búrka, ktorá dostala meno Brendan sa zrodila pomerne rýchlo.

Ešte počas uplynulej noci dosahoval tlak v strede tlakovej níže okolo 960 hPa. Aktuálne sa tlak v strede tlakovej níže pohybuje na 945 hPa a očakáva sa že v noci bude najhoršie a tlak vzduchu poklesne k hodnote 939 hPa. Takýto nízky tlak v strede tlakovej níže vyvoláva silný tlakový gradient a s tým súvisiace veterné počasie. Rozdiel tlaku medzi Atlantikom a Čiernym morom je až viac ako 90 hPa a práve to vyvolá veterné počasie v mnohých častiach Európy.

Najhoršie však bude práve na Britských ostrovoch počas nasledujúcej noci. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd