Británia už vyrába viac ako 50% energie bez emisií uhlíka

Británia už vyrába viac ako 50% energie bez emisií uhlíka
Ľubomír Franko

Po prvýkrát od priemyselnej revolúcie vyrába Veľká Británia viac elektrickej energie z ,,čistých" zdrojov ako z fosílnych palív. 

Veľkej Británii sa pozitívne darí spĺňať svoje záväzky. Tento rok totiž Briti plánovali vyrobiť viac ako 50% energie z ,,čistých" zdrojov.  To sa im síce ešte nepodarilo, no prvýkrát v histórii vyrobili viac energie z čistých zdrojov ako z fosílnych palív.

Za prvých 5 mesiacov tohto roku sa vyrobilo z čistej energie 48% energie, zo spaľovania plynu a uhlia to bolo o percento menej. Ostatnú zložku tvorí energia zo spaľovania biomasy.

Za poslednú dekádu klesla výroba elektrickej energie z uhlia z 30% na 3%, zároveň stúpla výroba z veterných elektrárni o 18% na terajších 19%. V máji sa podarilo Britom po prvý krát zabezpečiť nočný prísun energie bez spaľovania fosílnych palív, zároveň zaznamenali dva po sebe idúce dni s rekordnou výrobou energie zo solárnych panelov. 

zdroj: BBC

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd