Britské ostrovy zasiahne bombogenéza. Búrka bude páchať škody

Peter Minárik

Ráno zasiahne Britské ostrovy silná búrka. Mieri tu totiž výrazná tlaková níž, ktorá prinesie veľmi silný vietor a výdatné zrážky. Najhoršia situácia sa očakáva v Írsku. Meteorológovia varujú pred veľkými škodami, ktoré môže búrka priniesť.

Do Európy sa ženie ďalšie veľmi nebezpečné počasie, ktoré prinesie silný vietor a prívalové zrážky. Tie by mohli napáchať aj materiálne škody.

Nebezpečné počasie zasiahne už v ranných hodinách oblasť Írska a v priebehu dňa sa nepriaznivé počasie dostane do ďalších častí Britských ostrovov.

Na ostrovy mieri bombogenéza

Nad východným Atlantikom už v týchto chvíľach začína dochádzať k pomerne zaujímavej situácii. Prehlbuje sa tu totiž rozsiahla tlaková níž. Jej tlak v strede tejto tlakovej níže bude dosahovať o polnoci zhruba 980 hPa. V priebehu noci sa však začne extrémne prehlbovať a v jej strede bude prudko klesať tlak.

Už v ranných hodinách, kedy sa stred tejto tlakovej níže bude nachádzať na pobreží západného Írska sa tlak v strede tejto tlakovej níže bude pohybovať na 954 hPa. Tlak v strede tlakovej níže poklesne za 12 hodín aj  viac ako 25 hPa

Všeobecne ak tlak v tlakovej níži poklesne za 24 hodín o 24 hPa, tak hovoríme o tzv. bombogenéze a tá sa presunie Britskými ostrovmi. Táto tlaková níž už dostala aj svoje meno. Britskí meteorológovia ju pomenovali Barra. Barra by sa v priebehu zajtrajšieho dňa mala presunúť cez Írsko smerom k východu nad Anglicko, kde sa začne postupne vypĺňať.

Vietor v nárazoch až 200 km/h

Výrazné prehĺbenie tlakovej níže zvyčajne prináša silný vietor a výdatnejšie zrážky. Takéto prudké prehĺbenie tlakovej níže dokáže priniesť doslova extrémne javy. Na východe Atlantiku by nárazy vetra mali dosahovať až neuveriteľnú rýchlosť takmer 200 km/h, čo predstavuje ohrozenie pre lodnú dopravu.

Problémy sa očakávajú aj na ostrovoch. V Írsku očakávajú meteorológovia vietor s rýchlosťou okolo 90 km/h, pričom nárazy vetra budú dosahovať až 130 km/h. Na pobreží západného Írska môžu poryvy vetra atakovať až 150 km/h.

Meteorológovia varujú predovšetkým Írsko a západné Anglicko pred materiálnymi škodami. Takýto silný vietor vyvolá niekoľkometrové vlny, ktoré môžu zaplaviť pobrežné oblasti. Očakávajú sa taktiež výpadky elektriny a problémy v doprave.

Nepriaznivé počasie udrie už v ranných hodinách na Írsko a počas dňa sa postupne silný vietor presunie do ďalších oblastí Britských ostrovov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd