Bude mať Covid-19 trvalý vplyv na životné prostredie?

Veronika Salayová

Kvôli zamedzeniu šírenia koronavírusu emisie skleníkových plynov na mnohých miestach Európy a Ázie výrazne klesli, a vzduch je tak čistejší a kvalitnejší. Je to iba prchavá zmena alebo by mohlo ísť o dlhodobý a udržateľný pokles emisií?

Dá sa povedať, že svet sa počas uplynulých týždňov zmenil. V mnohých krajinách sveta už platia rôzne obmedzenia, ktoré majú zabrániť nekontrolovateľnému šíreniu Covid-19.

Obmedzenia sa dotkli takmer všetkých oblastí. Zamedzila sa priemyselná činnosť, obmedzila sa doprava a mnohé ďalšie. Na druhej strane sa výrazne zlepšila kvalita vzduchu vo všetkých veľkomestách, kde začali platiť tieto obmedzenia.

Na začiatku roka klesli v Číne emisie o 25 %, spotreba uhlia klesla o 40 %. V Európe satelitné snímky ukazujú, ako miznú emisie oxidu dusičitého nad severným Talianskom, rovnako tak aj v Španielsku a vo Veľkej Británii. 

Otázkou ostáva, či sa tento trend dá udržať, alebo o pár mesiacov bude všetko po starom?

Kimberly Nicholas, vedecký pracovník v oblasti udržateľnosti na Lund University vo Švédsku, hovorí, že čas, ktorý ľudia počas blokády necestovali, pomôže zlepšiť dopady na životné prostredie.

Na druhej strane odborník hovorí, že ak riziko pandémie opadne, je možné, že ľudia si budú chcieť vynahradiť stratený čas výletmi a pod., čím opäť narastie dopyt po cestovaní a s tým spojené znečistenie.

Vedec Glen Peters z Centra pre medzinárodný výskum v oblasti klímy a životného prostredia v Osle odhaduje, že v priebehu tohto roka môže byť pokles globálnych emisií o 0,3 %.

Veľmi dôležitým faktorom podľa odborníkov bude hlavne to, že u ľudí nastane zmena myslenia a budú viac dbať na životné prostredie. Z výskumu v oblasti spoločenských vied vieme, že intervencie sú efektívnejšie, ak k nim dôjde v čase krízy alebo zmeny, hovorí Nicholas.

Odborníci tvrdia, že súčasná pandémia môže viesť k zavedeniu trvalých návykov u ľudí. Je pravdepodobné, že ľudia budú menej cestovať alebo menej plytvať potravinami.
 
Pandémia môže dať ľuďom lekciu, ktorá by mohla byť pri riešení zmeny klímy neoceniteľná, uvádza na záver autorka správy Martha Henriques z BBC. 
 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd