Búrková sezóna na Slovensku začala ,,zhurta,,. Krúpy poškodzovali autá

Peter Minárik
Apríl je známy vrtochmi počasia, ale to, čo predviedol včera pripomínalo skôr vrcholiacu búrkovú sezónu.

Posledné dni do našej oblasti prúdil veľmi teplý vzduch, ktorý dvíhal ortuť teplomera na našom území aj nad hranicu +25°C. Takéto vysoké teploty sú na súčasnú dobu extrémne vysoké. Svedčí o tom mimochodom aj pokorenie niekoľkých denných rekordov. Ak sa pozrieme na mesiace január a február tohto roka ako celok, ktoré boli na našej planéte historicky najteplejšie a na prvé aprílové dni, ktoré lámali historické rekordy, tak to vyzerá, že s našou planétou nie je všetko v najlepšom poriadku.

Teploty v uplynulých dňoch a aj počas dnešného dňa sú o 7, lokálne až o 15°C vyššie ako je bežné na súčasnú ročnú dobu. Teploty sa nasledujúce dni o niečo normalizujú a sucho, ktoré začína byť badateľné v niektorých lokalitách zmiernia zrážky.

Tie už mimochodom prišli počas včerajšieho dňa, avšak nie v najlepšej forme. Počas popoludnia sa v oblasti Tatier začali formovať prvé búrkové bunky, ktoré následne postúpili nad oblasť Spiša a Šariša.

(búrky sa začali iniciovať v oblasti Tatier a presúvali sa smerom na východ, radarový záber)

Búrky postupne začali naberať na intenzite a okrem dažďa prinášali aj intenzívne krupobitie. To potrápilo vodičov na mnohých miestach.

(takto to vyzeralo na cestách v okolí Spiša)

Krupobitie spomaľovalo premávku a najlepšie urobili vodiči, ktorí odstavili svoje autá. Krúpy totiž dosahovali priemer až okolo 2-3 cm a vodiči, ktorí na cestách nezastavili to trpko oľutovali v podobe preliačených plechov. Dokonca ste nám hlásili aj niekoľko rozbitých predných skiel.

Krúpy padali na mnohých miestach, pričom v samotných búrkových bunkách mali veľké rozmery.

(na východe padali aj krúpy s priemerom 2 až 3 cm)

Búrky nám hrozia aj nasledujúce dni. Nad našou oblasťou totiž dôjde k pomerne výraznému teplotnému kontrastu. Počas dnešného dňa sú najpravdepodobnejšie búrky v oblasti stredného a zajtra opäť v oblasti východného Slovenska. Na zvyšku územia sa intenzívne prejavy počasia neočakávajú, no pekne tiež nebude. Pôdu začnú kropiť prehánky, prípadne občasný dážď.

Za fotky počas včerajšieho dňa ďakujeme menovite prispievateľom: Ján Prexta, Maroš Palkov, Marieta Sopková, Vladimír Mešťánek, Ľuboš Sleziak a Mladý Moško. Tešíme sa na fotografie, či už búrok alebo iných prejavov počasia aj od Vás.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd