AKTUALITA: Búrkový systém mieri nad Slovensko. Bude zrejme silnejší ako sa čakalo. Kedy a kde čakať búrky?

Peter Minárik

Situácia sa mierne zmenila. Podľa tých najnovších simulácii je búrkový systém rozsiahlejší ako sa pôvodne očakávalo a v skorých ranných hodinách dorazí aj nad naše územie. V priebehu noci sa tak treba pripraviť na silný nárazový vietor a prívalové zrážky.

Nad našou oblasťou dnes zúria mimoriadne silné búrky. Tie sú obzvlášť silné v Nemecku, kde je potvrdený výskyt jedného tornáda a pravdepodobne sa vyskytli aj ďalšie tornáda v centrálnom Nemecku. Informácie z postihnutých oblastí sa však ešte len skúmajú.

Zaujímavosťou pre nás je však to, že búrkový systém je nakoniec rozsiahlejší ako sa pôvodne očakávalo a v skorých ranných hodinách dorazí aj nad naše územie. Zasiahne pritom viac regiónov Slovenska ako počítali skoršie výpočty numerických modelov.

Horúčavy ukončuje rozsiahly búrkový systém

Nad Nemeckom je už sformovaný celkom výrazný búrkový systém v ktorom bolo počas dnešného dňa vnorených niekoľko supercelárnych búrok. Tie produkovali okrem výdatných zrážok aj krúpy a dokonca sú potvrdené aj tornáda.

Búrkový systém z Nemecka začína práve v týchto chvíľach postupovať cez územie Česka, kde sa preženie počas nasledujúcej noci. Pred postupujúcim búrkovým systémom vydali českí meteorológovia výstrahu 2. stupňa. V oblasti Karlových Varov platí až najvyšší 3. stupeň.

Predpoveď búrok je vždy veľmi obtiažna. Najlepšia predpoveď búrok je vždy tá, ktorá zohľadňuje aktuálnu situáciu a už vzniknuté búrky. Podľa najnovších prepočtov numerických modelov je búrkový systém rozsiahlejší. Očakáva sa, že počas noci postúpi Českom a naše územie môže zasiahnuť v oveľa väčšej intenzite.

Búrky v noci udrú na Slovensko

Pôvodne prepočty numerických modelov kalkulovali s tým, že búrky zasiahnu predovšetkým severnú polovicu Česka a z Moravy sa v skorých ranných hodinách dostanú nad naše územie. Ovplyvniť mali predovšetkým sever a východ Slovenska.

Aktuálne podvečerné výpočty numerických modelov však počítajú s niečím novým. Ešte pred polnocou by sa na západe Rakúska v oblasti Linzu mal zvýrazniť búrkový systém, ktorý naberie na sile a rozšíri sa a okolo polnoci sa cez Linz a St. Polten bude búrkový systém celým Rakúskom hnať až k Viedni.

Následne, ako vidieť na animácii by sa mal spojiť s búrkovým systémom nad Moravou a okolo 2:00 dorazí búrkový systém z Rakúska nad západné Slovensko a súčasne z Moravy nad severozápadné časti Slovenska.

Na čele tejto línie búrok treba počítať so silným nárazovým vetrom, ktorý môže dosahovať rýchlosť aj viac ako 25 m/s. Búrky budú sprevádzané vysokou bleskovou aktivitou a lejakom.

Situácia je však stále veľmi nejasná a tak odporúčame sledovať radar. Ak sa vznik búrkového systému nad Rakúskom o pár desiatok minút potvrdí, tak búrky budú na Slovensku oveľa početnejšie a intenzívnejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd