Búrky dnes potrápia našu oblasť. Postará sa o ne línia konvergencie

Peter Minárik

Prvá časť víkendu zatiaľ v oblasti západného Slovenska vyzerá celkom sľubne. Teploty sa šplhajú k hranici +30 °C a na mnohých miestach panuje slnečné počasie. Takýto charakter počasia by tu mal pritom zotrvať počas celého dnešného dňa.

Prvá časť víkendu zatiaľ v oblasti západného Slovenska vyzerá celkom sľubne. Teploty sa šplhajú k hranici +30 °C a na mnohých miestach panuje slnečné počasie. Takýto charakter počasia by tu mal pritom zotrvať počas celého dnešného dňa. Iná situácia bude panovať na východnom Slovensku.

Tu sa už v ranných hodinách nasunuli zrážky, ktoré prinášajú chladnejšie a upršanejšie počasie. Tu sa taktiež zásadnejšia zmena neočakáva. Na Slovensku sa v priebehu dnešného popoludnia začnú objavovať búrky, no oveľa intenzívnejšie budú v okolitých krajinách.

O búrky sa postará línia konvergencie

Počasie je dnes v Európe pod vplyvom plytkej brázdy nižšieho tlaku vzduchu. Medzičasom do našej oblasti aj naďalej prúdi teplejší vzduch. Od Nemecka sa cez Česko, Slovensko až nad Maďarsko počas dnešného dňa tiahne línia konvergencie.

dnešná synoptická situácia, zdroj: ČHMÚ
dnešná synoptická situácia, zdroj: ČHMÚ

Táto línia, ktorú vidieť aj na vyššie priloženej synoptickej mape sa v minulosti nazývala aj línia instability. Vyskytuje sa pred studeným frontom, ktorý sa dnes nachádza nad Severným morom a nad západnou Európou. 

Línie konvergencie sa vytvárajú pred studeným frontom v teplom sektore oblastí nižšieho tlaku vzduchu, v dôsledku čoho sa vzduch v tejto línii zbieha a je nútený stúpať, čo vedie k tvorbe kopovitej oblačnosti a k spusteniu búrkovej činnosti. Línie konvergencie obvykle naznačujú pomerne silnejšie búrky. Búrky v oblasti týchto línii bývajú multicelárneho charakteru a takéto búrky sa dnes očakávajú aj v našej oblasti.

Búrky udrú popoludní

Výrazná búrková činnosť sa dnes očakáva v Nemecku, v Česku, v Maďarsku a v Rakúsku. V týchto krajinách vydali národné meteorologické inštitúcie pred popoludňajšími búrkami výstrahy 1. stupňa. Na juhozápade Česka je pred búrkami v platnosti až výstraha 2. stupňa.

Počas dnešného dňa sa tu očakávajú početné búrky. Pôjde o neusporiadané množstvo jednotlivých búrkoých buniek, ktoré sa budú pohybovať pomaly. Riziko pri týchto multicelách, prípadne singlecelách je predovšetkým v podobe prívalových zrážok. V jadrách jednotlivých búrkových buniek sa očakávajú aj ojedinelé krúpy.

Búrková činnosť aj keď v oveľa menšej miere sa v priebehu dnešného popoludnia očakáva aj na našom území.

Búrky by sa mali vytvárať predovšetkým v oblasti stredného a východného Slovenska. Pôvodne sa očakávali aj na západe, ale ranné výstupy numerických modelov situáciu spresnili a dnes sa tu búrky očakávajú len výnimočne. Na západe by tak malo prevládať počasie bez výraznejšej zrážkovej činnosti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd