Búrky dorazia na Slovensko už v pondelok. Potom sa ochladí

Peter Minárik

V priebehu pondelka to vyzerá na príchod búrok, ktoré zasiahnu nielen región strednej Európy, ale pravdepodobne aj naše územie, Numerické modely zvyšujú pravdepodobnosť búrok.

Veľká noc prinesie na naše územie veľmi teplé počasie a to predovšetkým na Veľkonočnú nedeľu a na Veľkonočný pondelok. Teploty by na našom území mali stúpať až k hranici +25 °C, no potom príde výrazná zmena.

Od severu by mal začať postupovať studený front, ktorý oddelí teplotne dve výrazné vzduchové hmoty. Zatiaľ čo teplota vzduchovej hmoty pred frontom bude na úrovni +8 °C, tak za frontom len na úrovni -8 °C.

Studený front, ktorý bude na styku týchto teplotne odlišných vzduchových hmôt prinesie do našej oblasti prehánky a aj búrky. Ich výskyt bude veľmi závisieť na presnom načasovaní príchodu studeného frontu.

Ak ten príde počas pondelkového popoludnia tak výskyt búrok je pomerne častý a práve s tým počítajú aktuálne výstupy numerických modelov.

Hodnoty CAPE, teda potencionálnej energie by mali stúpať na západe Slovenska až k 700 J/Kg, čo by malo postačovať na tvorbu a výskyt búrok.

Búrky sa tak na našom území očakávajú na čele studeného frontu už v pondelok popoludní. 

Za týmto frontom sa následne citeľne ochladí, čo pocítime už v utorok, kedy budú teploty v porovnaní s pondelkom o 10 až 15 °C nižšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd