Búrky majú na Slovensku prvú obeť. Pozor na ne aj dnes

Peter Minárik

V našej oblasti nastúpila séria búrlivých dní. Početné búrky sa v našej oblasti budú vyskytovať aj v nasledujúcich dňoch a tak treba byť veľmi opatrní, čoho dôsledkom je včerajšia tragická udalosť.

Búrky na našom území majú prvú obeť. Ako sme informovali počas včerajšieho dňa, tak búrky sa na našom území tvoria vo veľmi teplom a vlhkom vzduchu. Takýto vzduch sa následkom denného prehrievania veľmi dobre labilizuje, čím sa vzduch stáva veľmi dobrou energiou pre búrky. 

Situácia v uplynulých dňoch je špecifická tým, že dynamika atmosféry je pomerne slabá, a tak sa vo vlhkom a teplom vzduchu tvoria skôr stacionárne búrky, ktoré rýchlo vznikajú a rýchlo zanikajú. Takéto búrky sú nebezpečnejšie ako väčšina frontálnych búrok, čoho dôkazom je aj včerajšia tragická situácia.

Nad Nitrou sa totiž veľmi rýchlo sformovala búrka, ktorá priniesla intenzívny dážď a blesky.

Jeden z bleskov udrel do stromu pod ktorým stál muž s dáždnikom. Muža blesk na mieste zabil. 

Takéto nebezpečné búrky, ktoré pomerne rýchlo vznikajú a rýchlo zanikajú sa budú na našom území vyskytovať aj v nasledujúcich dňoch. Treba byť tak veľmi obozretní a sledovať meteorologický radar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd