Búrky na Slovensko priniesli cez 6000 bleskov, krúpy a prívalové zrážky

Peter Minárik

Máme za sebou 1. apríl, ktorý priniesol nezvyčajne vysoké teploty a mimoriadne silné búrky, ktoré potrápili predovšetkým východné Slovensko, kde prinášali prívalové zrážky a krúpy.

Na dnešný deň numerické modely avizovali, že sa pred blížiacim sa studeným frontom budú vytvárať prehánky a búrky, no rozhodne búrky neočakávali v takej výraznej intenzite, v akej sa vyskytli na Slovensku.

Búrky sa začali na Slovensku vytvárať pred blížiacim sa studeným frontom, ktorý už zajtra ovplyvní počasie na našom území a postará sa o výrazné ochladenie.

Udrelo cez 6000 bleskov

Búrky sa vo veľmi teplom vzduchu začali na našom území vytvárať okolo 15:00, pričom už prvá vznikajúca búrka mala znaky supercelárnej štruktúry. Nakoniec z búrky, ktorá vznikla nad Gemerom bola predsalen supercela.

Ďalšie búrky sa začali vytvárať na severnom a východnom Slovensku, pričom ich intenzita postupne narastala a búrky sa presúvali smerom k juhovýchodu.

Búrky boli viazané predovšetkým na oblasti hôr a najintenzívnejšie boli na Gemeri, kde blesková aktivita dosahovala hustotu až 10 bleskov na km2.

Celkovo za dnešný deň zaznamenali detektory bleskov na našom území 6157 bleskových úderov.

dnešné zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
dnešné zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky priniesli 2 cm krúpy a lejaky

Na Slovensku sa dnes vyskytlo niekoľko superciel, ktoré patria k tým najnebezpečnejším búrkam. Zvyknú produkovať veľké krúpy a sú schopné vyprodukovať aj tornádo.

Búrky dnes skutočne produkovali aj krúpy a tie dosahovali priemer maximálne okolo 2 cm.