Búrky postupujú na sever. Udrelo už 4 000 bleskov

Veronika Sádovská

Búrky, dnes vyčíňajú od rána. Po chvíľkovom útlme počas poludnia ale nabrali novú intenzitu. Mali sme už aj supercelu.

Silné búrky dnes vyčíňajú hlavne na západe územia. Postupujú z juhu smerom na sever. Najsilnejšia bola zatiaľ v okolí Nitry a na juh Podunajskej nížiny sa k nám nasunula supercela.

Nitra, Nové Zámky či Levice dnes už od rána sužujú búrky. Tie popoludňajšie však sú oveľa silnejšie. Prinášajú aj prudké lejaky a mnoho bleskov.

Časť Nitry skončila pod vodou a podobne aj obce či iné oblasti v okolí. Za krátky čas tam spadlo takmer 20 mm zrážok, čo predstavuje 20 litrov vody na meter štvorcový.

Búrky sa neskôr vytvorili aj severnejšie - pri Partizánskom a Prievidzi a presúvajú sa smerom na sever. Prinášajú takisto silné dažde.

Druhá vlna búrok je na pohraničí s Poľskom. Najprv vznikali v Prešovskom kraji a teda aj časť východu sa dnes dočkala dažďa, neskôr začali vznikať na strednom Slovensku a prechádzajú cez naše veľhory do Poľska.

Tieto búrky sa síce tvoria u nás, ale silnejú až pri pohraničí v hornatých oblastiach a v Poľsku môžu spôsobiť aj škody.

Tieto popoludňajšie búrky už priniesli okolo 4 000 bleskov a napršalo miestami aj 40 mm zrážok. Búrky aj naďalej vznikajú u nás aj u našich južných susedov.

Zábery z nich  si môžete pozrieť v našej galérii a ich aktuálnu polohu môžete sledovať tu

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd