Búrky postupujú Slovenskom. Kde sa ešte čakajú a kde nie ?

Búrky postupujú Slovenskom. Kde sa ešte čakajú a kde nie ?
Peter Minárik

Dnešný deň je na našom území búrkovo aktívny. Celkovo udrelo už viac ako 2500 bleskov a búrky budú pokračovať aj v nasledujúcich hodinách.

Nad našou oblasťou sa vlní studený front na ktorom sa neustále generujú nové a nové zrážky. Súčasne nad naše územie prúdi teplejší a vlhší vzduch. Vlhkosť zvyšujú ešte prehánky, prípadne na severe aj dážď. Na našom území panuje premenlivá oblačnosť a pri vyjasnení sa po daždi rýchlejšie labilizuje vzduch a potom sa v tomto vzduchu tvoria búrky.

Tak ako sa očakávalo sa búrky vyskytli zatiaľ predovšetkým na západe a juhu územia a postupne postupujú na vlne smerom k východu.

Takto sa dnešné búrky zatiaľ presúvali.

Najviac zrážok spadlo v oblasti Pohronia a Horného Ponitria. Za uplynulých 24 hodín tu spadlo aj cez 20 mm zrážok čo spôsobilo, že toky začali stúpať. Hladina rieky Tužina vystúpila až na 1. povodňový stupeň.

V najbližšej dobe sa očakávajú výraznejšie búrky v oblasti východného Slovenska. Tu by mohli byť búrky aj intenzívnejšie. V tejto oblasti spadlo zatiaľ najmenej zrážok a počas celého popoludnia panuje prevažne polooblačné počasie pri ktorom sa vzduch najvýraznejšie labilizuje. Výraznejšie búrky sa tu očakávajú predovšetkým v priebehu podvečerných a večerných hodín.

očakávaný výskyt búrok
očakávaný výskyt búrok

S búrkami treba naďalej počítať aj v oblasti západného Slovenska. Búrka sa najnovšie vyskytuje v Bratislave a ďalšie búrkové bunky môžu vznikať v oblasti Podunajskej nížiny.

Kde je už dnes najmenšia pravdepodobnosť búrok je oblasť Žilinského kraja a prakticky väčšia časť severu stredného Slovenska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd