Búrky sa dnes vyskytli najmä na strednom Slovensku. Prečo neprišli aj na západ?

Dominik Cenkner

Predpoveď na dnešný deň hovorila o búrkach, ktoré sa mali vyskytovať najmä na západe našej krajiny. Nakoniec však dorazili na stredné Slovensko. Prečo sa tak vlastne stalo?

Počasie u nás dnes naďalej ovplyvňovalo nevýrazné pole relatívne nižšieho tlaku, ktoré sa nad našou oblasťou udržiavalo vo vlhkom a chladnejšom vzduchu. Zároveň taktiež od západu postúpil nad Nemecko a Česko studený front.

Sobota teda mala byť spočiatku premenlivá, neskôr na viacerých miestach s prehánkami a najmä na západe aj s búrkami. Ako to už pri počasí býva, nestalo sa tak.

Mnohí sa preto, aj celkom oprávnene, pýtajú, že prečo. Odpoveď je pomerne jednoduchá.

Vysoká oblačnosť sa na západe krajiny udržala dlhšie než sa čakalo. Vzduch sa preto nestihol dostatočne ohriať a aj to tak ovplyvnilo dnešné búrky, ktoré sa v tejto časti Slovenska vyskytli len na juhu, pri hraniciach s Maďarskom.

Búrky dorazili na stredné Slovensko

O niečo ideálnejšie podmienky na vznik búrok boli na strednom Slovensku. Aj tam však boli pomerne slabé.

Detekcie bleskov pri nich zaznamenali len niečo vyše 50 úderov bleskov. Ak započítame aj slabé búrku na juhozápade, dokopy dnes udrelo na Slovensku, doposiaľ, takmer 70 bleskov.

Ak nenastane podobná situácia ako dnes, teda že tvorbu búrok zastaví niečo neočakávané, zajtra možno očakávať silnejšie búrky.

Prvé búrky sa očakávajú na strednom Slovensku okolo poludnia a postupne sa popoludní pridá aj východ krajiny. Práve tam môžu byť búrky intenzívne, keď ich bude doprevádzať výdatnejší dážď, krúpy či silnejší vietor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd