Búrky sa objavia už zajtra. Pozrite si kde

Peter Minárik

Do našej oblasti dnes začal prúdiť teplý a vlhký vzduch. Ten je ako stvorený pre búrky. Tie sa objavia na našom území už zajtra a budú na dennom poriadku.

Do našej oblasti začal prúdiť veľmi teplý vzduch od juhu. Ten sa k nám dostáva po zadnej strane tlakovej výše, ktorá ma svoj stred nad východnou Ukrajinou. Okrem toho, že je tento vzduch teplý, tak je aj vlhký.

Takýto vzduch sa počas denného prehrievania veľmi dobre labilizuje a v labilnom prostredí sa potom najmä v rámci orografie vynikajúco vytvára kopovitá oblačnosť a následné prehánky a búrky. Tak by sa malo diať aj počas zajtrajšieho dňa. Popoludní začne vznikať kopovitá oblačnosť a postupne čakajte prehánky a búrky a to najmä v oblasti hôr. Najpravdepodobnejšie sú búrky v oblasti stredného Slovenska.

Búrky by mali byť sprevádzané predovšetkým intenzívnymi zrážkami. Labilitu prostredia vyjadruje hodnota CAPE a čo je instabilita CAPE ?

Aby sa búrka vytvorila, musí sa určitá masa vzduchu prehriať do takej miery, že bude teplejšia ako okolie a začne tak stúpať nahor. Hodnota instability CAPE udáva maximálnu možnú energiu, ktorá sa môže v rámci vystupujúcej bubliny vzduchu uvoľniť. Indikuje tak určitú mieru nestabilného zvrstvenia. Z pravidla platí, že čím je vyšší CAPE, tým bude prebiehať intenzívnejšia konvekcia, čiže tvorba búrkovej, kopovitej oblačnosti. Nie je presne uvedené, aká musí byť hodnota CAPE aby sa búrka vytvorila. V našom prostredí sa však za malú instabilitu môžu považovať hodnoty pod 500 J/kg, strednú instabilitu hodnoty od 500 do 1500 J/kg a vysokú instabilitu 1500 a viac J/kg.

Predpoveď hodnôt CAPE nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd