Búrky sa oneskoria. Dorazia najskôr v noci

Búrky sa oneskoria. Dorazia najskôr v noci
Peter Minárik

Búrková aktivita, ktorá mala začať okolo 21:00 sa oneskorí. Búrky by sa mali objavovať až okolo dnešnej polnoci.

Počas väčšiny dnešného dňa panovalo v oblasti západného Slovenska prevažne oblačné počasie, čo má dopad aj na aktuálnu búrkovú situáciu ktorú sledujeme.

Búrky patria vždy k najkomplikovanejším javom pre predpovedanie počasia. Ich vzniku alebo životnosti môže zabrániť množstvo faktorov.

V tomto prípade oblačnosť nad západným Slovenskom totiž zabránila výraznejšej labilizácii vzduchu a v tomto vzduchu sa tak budú ťažie iniciovať búrky. Súčasne je problémom aj front, ktorý sa nad našou oblasťou už rozpadá. Búrky tak neprídu z ,,prvej vlny,, na fronte, ale až z druhej, ktorá sa začína iniciovať na severe Rakúska.

Na severe Rakúska sa v týchto chvíľach vyskytujú intenzívne búrky, ktoré sú sprevádzané krúpami aj s veľkosťou okolo 4 cm. Tieto búrky by sa mali postupne presúvať smerom k východu a okolo polnoci by sa mali nachádzať v oblasti Viedne. 

Očakáva sa, že v tomto čase začnú na našom pohraničí vznikať prvé búrky, ktoré v noci postúpia nad naše územie.

Numerické modely však počítajú s variantou, že v oblasti východného Rakúska ešte vzniknú nejaké bunky, ktoré by ešte do polnoci mohli zasiahnuť oblasť Bratislavy.

S oneskorením súvisí aj zmiernenie sprievodných javov. Počas noci sa na čele búrok očakáva prechodné zosilnenie vetra a výraznejšie zrážky.

Pripomíname, že búrky sa dnes očakávajú najmä na západnom Slovensku a oblasti severozápadu. Inde s búrkami nepočítajte.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd