Búrky sa už chystajú aj na Slovensko. Môžu páchať škody

Peter Minárik

Viaceré oblasti Slovenska zasiahli počas uplynulej noci búrky, ktoré boli na severozápade veľmi intenzívne. Dnes sa strednou Európou preženie ďalšia vlna búrok, ktorá môže ešte viac zhoršiť situáciu na severozápade Slovenska.

Slovensko zasiahla v noci z nedele na pondelok séria veľmi silných búrok, ktoré najmä v severozápadných oblastiach nášho územia páchali škody. Mohol za to prudký prívalový dážď.

Ten do Trenčianskeho kraja priniesol od 50 do 110 mm zrážok a to pomerne na plošnom území. Vďaka tomu vo viacerých obciach došlo k prívalovým povodniam, ktoré páchali aj škody. Do týchto oblastí sa dnes môže vrátiť ďalšia vlna búrok.

Búrky sa už začali formovať

Prvé búrky začali vznikať dnes v oblasti Česka, Rakúska a Nemecka. Nad Českom majú niektoré búrky dokonca supercelárne znaky. S pribúdajúcimi hodinami sa však budú búrky postupne viazať do väčšieho búrkového systému, ktorý večer a v noci začne postupovať cez našu oblasť.

Tento búrkový systém sa vo večerných hodinách začne presúvať cez Rakúsko do Česka a búrky sa môžu objaviť aj na našom území.

Riziko prvých búrok je vo večerných hodinách na západnom a severozápadnom Slovensku, no tá najhlavnejšia búrková vlna by mala doraziť večer a v noci.

Búrky môžu páchať škody

Očakáva sa, že búrkový systém Slovensko zachytí svojim okrajom a búrok sa tak dočkajú predovšetkým severozápadné okresy Slovenska.

Komplikácie môžu nastať predovšetkým v Trenčianskom kraji, kde sú po včerajších búrkach viaceré povodia nasýtené a pôda premočená. Ďalšie intenzívne zrážky tak môžu vyvolať opäť prívalové povodne.

Dnešné večerné a nočné búrky budú sprevádzané predovšetkým prívalovými zrážkami a silnejším vetrom. Riziko výskytu krúp je na našom území pomerne nízke. Situáciu sledujeme ONLINE a všetko podstatné nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd