Búrky sa vracajú do našej oblasti. Čo cez víkend čaká Slovensko?

Peter Minárik

Po dlhej dobe ustáleného a pokojného počasia sa do našej oblasti vracajú prehánky a búrky. Tie sa dnes vyskytli predovšetkým v Nemecku a počas víkendu hrozia aj v ďalších krajinách strednej Európy.

Už niekoľko dní je charakter počasia nielen v našej oblasti, ale aj v mnohých krajinách Európy veľmi podobný. Počasie je stabilné, prevažne jasné až polojasné bez zrážok. Napriek tomu, že je teplo sa nejaká významnejšia búrková činnosť nevyskytuje, keďže nie je podnet v podobe frontálnych systémov.

To sa však už začína meniť. Počasie v strednej Európy už ovplyvňuje jeden front, ktorý dnes priniesol prvé prehánky a búrky a bude ich prinášať aj počas víkendu.

Blýskalo sa najmä v Nemecku

Počasie nad strednou Európou v týchto chvíľach začína ovplyvňovať oklúzny front, ktorý sa dnes nachádzal nad Nemeckom.

Vďaka tomuto oklúznemu frontu sa dnes predovšetkým nad Nemeckom tvorili prehánky a búrky, ktoré sa ešte vyskytujú aj v týchto chvíľach.

Tento oklúzny front priniesol pomerne výrazný počet bleskov. Celkovo zaznamenala detekcia bleskov nad regiónom strednej Európy takmer 70 000 bleskov, pričom nad Českom udrelo až 1900 bleskov.

zaznamenané blesky počas dnešného dňa nad Európou, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky počas dnešného dňa nad Európou, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky sa priblížia k Slovensku

Počas víkendu treba počítať s tým, že búrky sa dostanú aj do ďalších štátov strednej Európy. Počas víkendu prinesie tento rozpadajúci sa oklúzny front búrky do Česka, Rakúska, či Poľska.

Na našom území sa môžu búrky vyskytovať v nedeľu, kedy sa predbežne očakáva ich tvorba predovšetkým na moravsko-slovenskom pohraničí.

Počasie v priebehu víkendu by však malo byť na našom území väčšinou pokojnejšieho charakteru a tak nás naďalej čaká pokračovanie neskorého leta s teplotami až do +30 °C. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd