Búrky sa vrátia už zajtra. Budú silnejšie a podmienky sú aj pre superc

Peter Minárik
Počas nedele cez naše územie postupoval studený front, ktorý priniesol najmä dážď. Oveľa nebezpečnejšie búrky nás však čakajú v utorok.

Po tropických dňoch, kedy sa teploty na našom území šplhali aj nad hranicu +30°C začal v priebehu včerajšieho dňa cez naše územie postupovať studený front. Ten priniesol búrky, ktoré sa vyskytli na mnohých miestach a to najmä na západnom a severnom Slovensku. 

Najnebezpečnejším sprievodným javom búrok boli intenzívnejšie zrážky a pred príchodom búrky zosilnenie vetra, ktorý v nárazoch presahoval rýchlosť až 20 m/s. Búrky tak neboli až tak nebezpečné. Oveľa nebezpečnejšie sa očakávajú zajtra, kedy postúpi výraznejší studený front.

Na našom území hrozia silné búrky

To, že sa včera nevytvorili výraznejšie búrky mohla jednak mierne nižšia instabilita, ale predovšetkým dynamika. Napríklad strih vetra, vďaka ktorému sa jednotlivé búrkové bunky organizujú a na seba viažu bol slabý a preto na čele frontu vznikalo niekoľko búrkových buniek, ktoré nemali dlhú trvácnosť. Výrazná dynamika pomáha jednak rýchlej tvorbe a organizácii búrok, ale prináša obvykle aj intenzívnejšie sprievodné javy.

Počas zajtrajšieho dňa bude cez naše územie postupovať ďalší studený front, ktorý bude oveľa výraznejší. Pred ním k nám ešte vyvrcholí prílev teplého a vlhkejšieho vzduchu. Hodnoty instability sa môžu šplhať až nad 2000 J/Kg, čo sú veľmi výrazné hodnoty.

 

Hodnota instability CAPE udáva maximálnu možnú energiu, ktorá sa môže v rámci vystupujúcej bubliny vzduchu uvoľniť. Indikuje tak určitú mieru nestabilného zvrstvenia. Z pravidla platí, že čím je vyšší CAPE, tým bude prebiehať intenzívnejšia konvekcia, čiže tvorba búrkovej, kopovitej oblačnosti. Nie je presne uvedené, aká musí byť hodnota CAPE aby sa búrka vytvorila. V našom prostredí sa však za malú instabilitu môžu považovať hodnoty pod 500 J/kg, strednú instabilitu hodnoty od 500 do 1500 J/kg a vysokú instabilitu 1500 a viac J/kg.

 

Búrky by sa mali tvoriť už v priebehu popoludnia a postupovať by mali smerom na východ. To, kde sa vyskytnú najintenzívnejšie búrky je ešte skoro predikovať. Bude to závisieť od konečnej polohy frontu. Najvyššia pravdepodobnosť na najintenzívnejšie búrky je však na Morave, na severe Rakúska a na západnom a severozápadnom Slovensku.

Vyskytnúť sa môžu supercely aj tornáda

Zajtrajší front prinesie jednak dobrú dynamiku. Strih vetra v hladine 0-6 km sa očakáva od 15 do 20 m/s, ale v hladine 0-1 km bude dosahovať 7 až 10 m/s, čo sú výrazné hodnoty. Súčasne sa očakáva aj pomerne vysoká helicita, vďaka ktorej tak na našom území hrozia silnejšie búrky.

 

Hodnoty helicity udávajú vlastnosť tekutiny alebo plynu, ktorá reprezentuje schopnosť tiecť ako vývrtka, t.j. stáčať sa pri vzostupe. V meteorológii sa dá vypočítať z vertikálneho veterného profilu (hodografu), vektoru pohybu búrky a veľkosti stáčania sa prúdenia - vorticity. Do úvahy sa berú len najnižšie 3 alebo 1 kilometer troposféry a to vzhľadom na vektor pohybu búrky. V tomto prípade používame parameter SRH (Storm Relative Helicity), čiže helicita vzhľadom na pohyb búrky. Vyjadruje mieru vorticity (stáčavosti prúdenia) rovnobežnej na pohyb búrky a teda tendenciu na rotáciu výstupného prúdu búrky. Pre vznik superciel je najdôležitejší strih vetra v hladine 0 až 6 kilometrov, no SRH indikuje možnosť tvorby tornáda. Čím vyššie sú hodnoty helicity, tým je väčšia pravdepodobnosť výskytu tornáda pri supercele. V našich oblastiach sa za zvýšené hodnoty rátajú čísla nad 150 m2/s2.

Na komplexnejšej mape supercelárnej kompozity môžete vidieť, kde očakáva numerický model GFS najintenzívnejšie búrky.

 

Tento kompozit berie do úvahy tri rôzne odvodené parametre potrebné pre vznik supercely. Zobrazované sú len kladné hodnoty SCP, ktoré udávajú prostredie s vhodnými podmienkami pre vpravo-stáčajúce sa supercely.

Po búrkach ochladenie

Zajtra tak majte oči na oblohe a na radare. Podmienky pre vznik búrok by mali byť priaznivé. Vyskytnúť sa tak opäť môžu supercely, ktoré tento rok už neraz potrápili naše územie a šanca je aj na tornádo. Znie to možno ,,divoko,, ale v susednom Maďarsku za tento rok pozorovali už 6 tornád. 

Za výrazným studeným frontom začne prenikať chladnejší vzduch. Zatiaľ čo v utorok sa očakávajú teploty od +24 až do +31°C, tak v stredu sa očakávajú len od +17 do +24°C.

Priebežne aktualizovaný vývoj a popis situácie vo Vašom okrese si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd