Búrky severozápad a západ obišli. Zasiahli najmä východ

Búrky severozápad a západ obišli. Zasiahli najmä východ
Peter Minárik

Včera nás zasiahli intenzívne búrky a to predovšetkým na východe Slovenska. Prinášali krúpy, výdatné zrážky aj vysokú bleskovú aktivitu.

Niektorí obyvatelia západného a severozápadného Slovenska, ktorí sa včera tešili na búrky zostali sklamaní. Studený front, ktorý tu mal búrky priniesť totiž postúpil nad západné Slovensko už počas skorého rána a na poludnie sa nachádzal priamo nad stredným Slovenskom, kde sa súčasne začali tvoriť prvé výraznejšie búrky.

Tie zasiahli Oravu a Tatry, kde búrky prinášali až 3 cm krúpy. V priebehu popoludnia sa búrky presunuli na východ, kde zasa prinášali najmä výraznejšie zrážky. 

Najviac zrážok spadlo v oblasti Starej Ľubovne, kde búrky priniesli aj 60 mm zrážok, na Gemeri to bolo od 40 do 50 mm a ďalšie desiatky spadli v okolí Prešova a Košíc.

zaznamenané zrážky počas včerajšieho dňa, zdroj: SHMÚ
zaznamenané zrážky počas včerajšieho dňa, zdroj: SHMÚ

Búrky včera priniesli aj výraznú bleskovú aktivitu. Na našom území udrelo cez 7000 bleskov. Prevažná časť udrela vo východnej polovici Slovenska.

zaznamenané blesky na našom území, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky na našom území, zdroj: blesky.bourky.cz

Dnes sa búrky očakávajú najmä na juhu a východe, pričom najintenzívnejšie budú na juhu západného a stredného Slovenska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd