Búrky v Čechách zabíjali! Jeden človek zomrel a jeden je nezvestný

Česko Veronika Salayová

Včerajšie silné búrky si vyžiadali svoju daň. Zomrel človek z oblasti Šumvald a nezvestná je 74-ročná žena z obce Oskavy. 

Po lokálnych povodniach v Českej republike je nezvestná 74-ročná žena z Oskavy pri Šumperku. Polícia v týchto chvíľach po nej intenzívne pátra. Jeden človek však pri včerajších povodniach zomrel. Bol z oblasti Šumvald, uviedla hovorkyňa hasičov Lucie Balážová, informuje ČT24.

Včera popoludní zasiahli najmä východ krajiny zasiahli silné búrky sprevádzané intenzívnymi zrážkami a krúpami. Medzi najviac postihnuté obce patrí Šumvald, Uničov, Oskava a Dlhá Lúčka. Voda na týchto miestach dosahovala vyše jedného metra.

V týchto obciach hasiči evakuovali a zachránili desiatky obyvateľov. Vyslobodili aj osoby uviaznuté v zatopených automobiloch. Voda zaplavila desiatky domov, poškodila autá i infraštruktúru.

Nad ránom hladiny riek na Olomouckom kraji väčšinou klesli, avšak v obci Oskava v Uničove vodný tok vystúpil na 3. povodňový stupeň.

Hasiči zachránili takisto niekoľko ľudí, ktorých strhol prúd a nemohli sa dostať z vody do bezpečia. „V Oskave bol strhnutý most a vo väčšine postihnutých obcí bolo poškodené plynové aj elektrické vedenie,“ uviedla hovorkyňa hasičov.

Nočné búrky a lokálne záplavy spôsobili na niekoľkých miestach Olomouckého kraja menšie výpadky dodávky elektrickej energie. Bez elektriny sú ešte desiatky domácností. „Veľké výpadky neboli hlásené. Poruchy sú priebežne odstraňované,“ povedal hovorca Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd