Búrky v Česku a v Nemecku naberajú na sile. Front začne ovplyvňovať počasie na Slovensku ráno

Peter Minárik

Studený front, ktorý prinesie do našej oblasti ochladenie a zrážky už začína ovplyvňovať počasie v susednom Česku, v Rakúsku a v Nemecku, kde sa tvoria búrky. Tie sú lokálne aj intenzívnejšie.

K našim hraniciam sa blíži studený front, ktorý bude mať vplyv na počasie počas nadchádzajúcich hodín. Ovplyvňuje počasie už v okolitých krajinách, kde prináša lokálne aj intenzívnejšie búrky.

Noc bude na Slovensku ešte pokojná a výrazne nebezpečné počasie sa ani neočakáva. Front začne v ranných hodinách ovplyvňovať počasie aj u nás a prinesie len slabnutie zrážok a predovšetkým ochladenie.

Búrky sú lokálne výraznejšie

Najnebezpečnejšie búrky sa v týchto chvíľach vyskytujú na juhu Nemecka a v Česku. Intenzívne búrky sa v podvečerných hodinách prehnali južným Českom.

V okolí Prachatic sa totiž búrky neustále obnovovali, čo prinieslo výdatné zrážky. Napríklad na stanici Husinec spadlo už 60 mm zrážok, čo mohlo vyvolať prívalové povodne.

Výrazné búrky sa v týchto chvíľach presúvajú cez južné Nemecko a centrálne Česko smerom k severovýchodu. Hrozia predovšetkým prívalové zrážky.

aktuálna poloha zrážok
aktuálna poloha zrážok

Ráno je studený front aj na Slovensku

V ranných hodinách treba očakávať, že studený front začne počasie ovplyvňovať aj na našom území. Nad Alpami by sa v noci mal sformovať výrazný búrkový systém, ktorý začne postupovať cez Rakúsko smerom k severovýchodu.

Búrkový systém, ktorý sa bude presúvať prinesie búrky pri ktorých zosilnejú zrážky. Prinesie však aj pole výdatného dažďa, ktorý počas noci a ranných hodín môže priniesť aj niekoľko desiatok milimetrov zrážok.

To hlavné pole zrážok sa bude presúvať pozdĺž česko-slovenských hraníc smerom do Poľska. Naše územie tak bude obchádzať. Ani aktuálne výstupy numerických modelov neočakávajú, že sa na našom území môžu vyskytnúť výraznejšie búrky. Ich riziko je len v oblasti Záhoria a krajného severozápadu.

Čo však pocítime je ochladenie. Už ráno sa v severozápadných okresoch Slovenska ochladí, čo spôsobí, že teploty počas soboty sa budú v týchto oblastiach pohybovať okolo +25 °C. Na zvyšku územia ešte môžu teploty stúpať nad +30 °C.

Studený front tak opäť nemá v pláne priniesť na naše územie výraznejšie zrážkové úhrny. Postup zrážok môžete sledovať TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd