Búrky v Česku dvíhajú hladiny. Vltava dosiahne 1. povodňový stupeň

Peter Minárik
Búrky už niekoľko dní sužujú susednú Českú republiku, kde začínajú spôsobovať poriadne problémy.
Výdatné dažde a búrky ďalej trápia Česko. Vltava v Prahe pravdepodobne dosiahne úroveň prvého povodňového stupňa. Mesto preto nechá v podvečer zavrieť protipovodňovú bránu na Čertovce. Väčšie ťažkosti sú na Příbramsku, kde sa pretrhla hrádza rybníka. Už v noci sa zdvihli toky na Plzeňsku.

Okolo siedmej hodiny rannej nevydržala nápor vody hrádza rybníka Linhart.
"Došlo k jej pretrhnutiu. Na mieste je preto zhruba šesť jednotiek hasičov s nakladačom, čerpadlami a tatrovkou, aby pomohli dostať vodu z príjazdovej komunikácie, futbalového ihriska a obydlia," popísal o pol druhej popoludní operačný dôstojník stredočeských hasičov.

"Tieklo to z polí do Linhartu. Hrádza sa pretrhla a voda tiekla ďalej na Kamýk," opísal starosta Zduchovíc Petr Švagor. "Zaplavených je niekoľko pivníc a jeden dom a zaplavená je aj cesta.
Zaplavený dom, v ktorého prízemí voda siahala do výšky jedného metra, museli narýchlo opustiť traja ľudia, upozorňuje ČTK.

Komplikácie v doprave

V Stredočeskom kraji sú stále neprejazdné niektoré cesty kvôli zosuvom pôdy. Situácia sa ale popoludní o niečo zlepšila .
Cestári už sprejazdnili cestu II/102 v úseku Kamýk nad Vltavou - Veľká nad Vltavou , ktorá bola uzavretá po nočnom zosuve pôdy v dôsledku silného dažďa.

Komplikácie sú tiež na železnici, kde voda zaliala úseky trate Mladá Boleslav hlavná stanica - Mladá Boleslav - Debř.

Praha sa pripravuje na možný prvý povodňový stupeň

Výdatné zrážky budú postupne dvíhať aj hladinu Vltavy.
ČTK popoludní informovala, že vodohospodári uzavreli protipovodňovú bránu na Čertovce, pretože mesto očakáva, že by vo štvrtok mohol byť prekročený prvý povodňový stupeň.
Magistrát neskôr doplnil, že brána bude uzavretá až v podvečer. Povodie Vltavy ju uzavrie v stredu v 18:00 hodín, stojí v tlačovej správe úradu.
Prietok vody Vltavou v 15:00 predstavoval takmer 200 metrov kubických za sekundu.

Meteorológovia varujú pred povodňami v Plzeňskom kraji a veľmi silné búrky sa môžu vyskytnúť na väčšine územia Českej republiky. Výstraha platí od stredajšieho poludnia. Búrky budú od noci postupne ustávať, ale výstraha pred možnými povodňami platí až do štvrtkového večera. Uviedol ČHMÚ.
VIDEO: Krupobitie v Prahe:


VIDEO: Búrky dvíhajú hladiny riek:
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd