Búrky v Rakúsku zabili až 5 ľudí z toho dve deti. V Česku vyvracali stromy

Peter Minárik

Búrky v Rakúsku si vyžiadali ďalšie obete. Extrémny silný vietor vyvracal stromy, ktoré zabíjali, strhával strechy a poškodzoval elektrické vedenia. Krajina sa nestihla spamätať z búrok a už sem mieri ďalšia vlna búrok.

Od rána je v Európe mimoriadne búrlivo. Extrémne silné búrky sú sprevádzané predovšetkým silným nárazovým vetrom, ktorý spôsobuje rozsiahle problémy.

Nárazy vetra presahovali rýchlosť až 100 km/h. Silné búrky sa z Rakúska dostali do susednej Českej republiky, kde taktiež vyvracali stromy. Aktuálne sa ďalšia vlna búrok ženie cez južné Rakúsko.

Pripomeňme, že už od dnešného rána je v Európe mimoriadne búrlivo. Silný vietor sa vyskytuje od Stredomoria, cez Taliansko, Rakúsko a dostal sa už aj do Česka. Vietor zabil už niekoľko ľudí.

5 obetí v Rakúsku

Prvá správa o tragédii prišla z korutánskeho mestečka St. Andrä. Stromy spadli na miestne centrum voľného času a zabili dve malé deti.

K ďalšej tragédii došlo v obci Gaming v spolkovej krajine Dolné Rakúsko, kde strom zabil ďalších troch ľudí. Podľa polície sa nehoda stala v oblasti Zellerrain Straße a príčinou sú opäť stromy, ktoré nevydržali nápor vetra. Podľa policajného hovorcu bolo z oblasti Holzhüttenboden prijaté tiesňové volanie krátko pred 18:00 pre popadané stromy. Hovorilo sa aj o zranených ľuďoch. Po príjazde na miesto však záchranári našli tri obete.

Silné búrky spôsobovali aj problémy v doprave a v energetike. Bez dodávok elektrickej energie sa ocitlo okolo 100 000 rakúskych domácností. Na juhu evidujú rozsiahle výpadky vlakovej dopravy. Poškodené totiž bolo hlavné vedenie.

Silné búrky sa dohnali aj do Česka

Sformovaný búrkový systém sa večer dostal aj nad územie Českej republiky a spôsobil komplikácie predovšetkým na juhu územia.

Juhomoravskí hasiči evidujú zhruba 50 výjazdov a to najčastejšie v oblasti Znojemska, ale aj v oblasti Brna. Najčastejšie ide o popadané stromy a vetvy.

Ďalšia vlna búrok čaká Európu zajtra a tentokrát by búrky mali zasiahnuť aj Slovensko.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd