Búrky v Tatrách zabíjali. Turista neprežil zásah bleskom

Dominik Cenkner

Našu oblasť včera zasiahli intenzívne búrky. Kým v Českej republike spôsobovali len škody na majetkoch, v Poľsku si vyžiadali aj jednu obeť.

Búrkový komplex, ktorý včera do Česka dorazil z Rakúska, spôsobil v Česku rozsiahle škody. Svoje spôsobilo aj bow echo, ktoré sa tam sformovalo.

Kým tam búrky spôsobovali „len“ škody na majetku, u našich susedov na severe, v Poľsku, aj zabíjali. Zásah bleskom neprežil jeden z tatranských turistov.

Podľa dostupných informácií by malo ísť o mladého muža z Ukrajiny, ktorý sa vybral na túru na vrch Giewont. Ide o turistami vyhľadávaný horský masív v Tatranskom národnom parku, ktorý má tri vrcholy a značené chodníky.

Či muž podcenil, resp. precenil svoje sily, alebo sa počasie skutočne tak rýchlo zvrtlo ukáže až ďalšie vyšetrovanie.

Búrky zabíjali aj v Amerike

Len pred pár dňami sme vám priniesli článok o tragickej udalosti, ku ktorej došlo na juhu americkej Kalifornie. Žena tam počas búrky išla venčiť svojich dvoch psov.

Úder bleskom neprežila majiteľka ani jej štvornohí miláčikovia. Úmrtia spôsobené úderom blesku sú pritom veľmi zriedkavé.

Zo svetového hľadiska ročne zasiahne blesk asi 240 tisíc osôb na celej planéte. Dvetisíc po údere bleskom zomrie.

Počasie na horách je nevyspytateľné

Toto by malo byť mementom každého turistu, ktorý sa vydáva do hôr. V žiadnom prípade netreba preceňovať svoje sily a počítať treba skutočne so všetkým.

Napr. aj s búrkami a náhlymi zmenami počasia. Svoje túry si preto dobre naplánujte a zbytočne neriskujte.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd