Búrky vznikajú aj na západe. veľmi silné sú nad Moravou

Peter Minárik

Vo veľmi teplom a vlhkom vzduchu vznikajú nad našou oblasťou pomerne intenzívne búrky. Najintenzívnejšie sa zatiaľ vyskytli na strednom Slovensku. No nad Českom a Moravou sú búrky oveľa výraznejšie. 

Búrková aktivita sa vyskytuje aktuálne predovšetkým na strednom Slovensku a postupne sa rozširuje. Búrky v oblasti stredného Slovenska sú však primárne naviazané na orografiu, čiže na hory.

Búrková činnosť sa postupne rozširuje smerom nad západné Slovensko, kde narastá labilita vzduchu po dennom prehrievaní. Prvé búrky sa tak objavujú aj nad Podunajskou nížinou.

Oveľa výraznejšia búrková činnosť sa však v týchto chvíľach vyskytuje nad Rakúskom, kde búrka prináša prívalové zrážky. Mimoriadne silná búrka aktuálne smeruje aj nad Brno a ako vidieť na zábere z družice, tak búrka sa presúva aj zo severozápadného Česka smerom nad Moravu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd