Búrky zasiahli Európu. Dnes sa ,,nahrnú,, nad Slovensko

Peter Minárik
Zvlnený studený front postupuje Európou a dnes dorazí aj na naše územie. Budú ho sprevádzať búrky.
Do celej oblasti strednej Európy vrcholí od juhu prílev veľmi teplého vzduchu. To sa výrazne prejavuje na denných teplotách. Tie sa v priebehu včerajšieho dňa na našom území šplhali cez hranicu +30°C. Najvyššia denná teplota bola včera zaznamenaná v Hurbanove na úrovni +34,1°C. Nasledovali Dudince s +33,7°C a Milhostov s +33,3°C.

Výrazne teplo však bola na celom území a ortuť teplomera nad hranicu +30°C nevystúpila len v najchladnejších lokalitách Slovenska. V priebehu dnešného dňa budú teploty opäť vysoké a to najmä na východnom Slovensku. Na zvyšku územia bude výraznejšiemu vzostupu teplôt brániť oblačnosť, ktorá bude súvisieť s blížiacim sa studeným frontom. Dnes sa teploty dostanú zväčša do +30°C, ale bude pomerne dusno.

Od západu začína postupovať studený front
V priebehu dnešného dňa však už príde ochladenie v podobe búrok. Tie môžu byť aj pomerne výrazné, nakoľko prehriate vrstvy vzduchu budú veľmi pomáhať rozvoju búrok. Studený front v priebehu včerajšieho dňa prešiel západnou časťou strednej Európy a búrky spôsobili aj menšie škody.

Búrky totiž prinášali prívalový dážď, ktorý spôsoboval lokálne zatopenia. Voda zatopila niekoľko domov na juhu Bavorska. Problémy s vodou hlásili aj zo susedného Česka, kde prívalové zrážky zatopili divadlo ABC v Prahe.
Komplikácie dnes môže narobiť aj silný nárazový vietor, ktorý bude dosahovať nárazy až do 30 m/s. Včera vietor strhol plechovú strechu v centre Prahy a výraznejšie škody spôsobili búrky v chorvátskom mestečku Velika Gorica.

Zajtra sa búrky presunú nad východné Slovensko
Front v priebehu dnešného dňa prinesie búrky predovšetkým do západnej polovice Slovenska. V priebehu noci sa búrky budú presúvať cez stredné Slovensko smerom na východ, kde sa opäť silnejšie búrky očakávajú v priebehu zajtrajšieho dňa. Aj tu treba pri búrkach počítať s prívalovými zrážkami a silnými poryvmi vetra.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd