Búrok bude ešte viac. Už večer ich prinesie studený front

Peter Minárik
Búrková situácia sa počas dnešného večera o niečo zmení. Počas popoludnia budú vznikať ešte z tepla, ale večer ich opäť prinesie studený front.

Už niekoľko dní treba mať jedno oko upriamené na oblohu alebo na meteorologický radar. Búrky sú totiž nevyspytateľné, čo je však charakteristikou letných búrok z tepla. O nevyspytateľnosti svedčí včerajšie tragédia v Tatrách, pri ktorej blesk zabil turistu.

Počasie v našej oblasti aj naďalej ovplyvňuje nerovnomerne rozložené tlakové pole. Súčasne k nám po okraji tlakovej výše so stredom nad východnou Európou prúdi od juhu teplý a vlhký vzduch. Počas dňa slnečné lúče tento vzduch ohrievajú, z čoho vzniká pocitové dusno a zároveň je toto živnou pôdou pre búrky, ktoré vznikajú a zanikajú veľmi rýchlo.

Uplynulé dva dni priniesli na naše územie viac ako 30 000 bleskov, pričom najviac bleskov udrelo v južnej polovici stredného Slovenska. Naopak najväčšie zrážkové úhrny zaznamenávame v severnej polovici stredného Slovenska a výrazné, krátkodobé lejaky už spôsobili na niektorých miestach lokálne zaplavenia a prudké vzostupy tokov.

Búrky z tepla hrozia aj v stredu

Výraznejšie sa situácia nebude meniť ani počas dnešného dňa. Už okolo poludnia sa začnú opäť na viacerých miestach tvoriť búrky, ktorých najväčším nebezpečenstvom bude prívalový dážď. Stredajšie búrky budú zrejme najintenzívnejšie, teda čo sa minimálne týka počtom bleskov. K štatistikám naviac dopomôže studený front, ktorý už večer prispeje ďalšou vlnou búrok.

Studený front príde už večer

Z Nemecka postupuje ďalej nad Česko, Rakúsko a Poľsko studený front. Ten bude dominantný v priebehu dnešného popoludnia predovšetkým v Čechách, kde môže priniesť intenzívnejšie búrky. Studený front bude počas noci postupovať nad naše územie a zajtra by sa mal nachádzať už priamo nad stredným Slovenskom.

Búrky hrozia najmä na západe a severozápade

Na západe ešte podvečer budú slabnúť búrky z tepla. V priebehu večera a noci by sa však mali začať nad západným Slovenskom tvoriť na studenom fronte nové búrky. Ich iniciácia je však zatiaľ pomerne otázna. Podvečerné búrky totiž vzduch čiastočne stabilizujú a studený front tak už nepríde do veľmi instabilného prostredia, čo rozvoj búrok môže limitovať.

Napriek tomu aktuálne výstupy numerických modelov počítajú s tým, že v prvej polovici noci by sa búrky mali opäť vyskytovať nad západným a severozápadným Slovenskom a postupovať by mali smerom k východu. Nad oblasťou stredného Slovenska by však búrky mali už slabnúť.

Počas zajtrajšieho dňa by sa búrky na studenom fronte mali opäť iniciovať a vyskytovať sa budú najmä na strednom a východnom Slovensku, čo vidieť na animácii očakávaných zrážok.

Búrky prinesú najmä prívalový dážď

Podobne ako búrky z tepla, tak aj búrky na studenom fronte budú sprevádzané predovšetkým prívalovými zrážkami. Počas noci a zajtrajšieho dňa je však už pri búrkach vyššia pravdepodobnosť silnejšieho nárazového vetra a ojedinele nemožno vylúčiť ani krupobitie. Dynamika však nebude veľmi výrazná, a tak by sa výrazné až extrémnejšie prejavy pri búrkach nemali vyskytovať.

Detailnejšiu predpoveď pre Váš okres si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd