Čaká nás prvé výdatné SNEŽENIE: Napadne do 40 cm a čakajte prvú kalami

Peter Minárik
Prvé výdatné sneženie dorazí nad naše územie už o pár hodín. Toto sneženie spôsobí rozsiahle problémy v doprave a čakajte tak prvú kalamitu.

Naše územie čaká už o niekoľko hodín výdatná snehová nádielka. Perinbaba poriadne vypráši svoje periny na našom území v posledný novembrový deň a výška snehovej pokrývky, ktorá sa na našom území očakáva, je na súčasnú ročnú dobu nezvyčajná.

Pripravte sa na to, že vo štvrtok budete potrebovať snehové lopaty a snehuliaka si postavíte na mnohých miestach.

Snehovú nádielku prinesie tlaková níž

Nad oblasťou Jadranu sa prehĺbila tlaková níž, ktorá v nasledujúcich hodinách bude postupovať cez Balkán, Maďarsko priamo nad naše územie a následne sa usadí nad Pobaltím.

Počas víkendu nad naše územie od severozápadu vpadol studený vzduch, ktorý síce priniesol aj sneženie, no výraznejšiu vlhkosť prinesie až blížiaca sa tlaková níž. Takáto situácia, kedy v studenom vzduchu postúpi nad naše územie tlaková níž z Jadranu prináša v zimnom období časté snehové kalamity. Tlakovej níži z oblasti Jadranu sa ustálilo pomenovanie ,,Jadranka,, a práve Jadranka prinesie aj tohtosezónnu prvú snehovú kalamitu aj na naše územie. 

Výdatne sa rozsneží na mnohých miestach

Zrážky nad naše územie začnú pribúdať od juhozápadu počas večerných hodín. Na západe sa najskôr intenzívne rozprší. Snežiť začne podvečer až od výšky 300 m n.m. Na strednom Slovensku a na Gemeri, či Spiši v priebehu prvej polovici noci poklesne hranica sneženia aj do tých najnižších polôh a postupne sneženie prejde do výdatnejšieho charakteru.

Na západnom Slovensku by sneženie v nížinách malo prechádzať v druhej polovici noci a počas rána. Nočné teploty sa budú pohybovať od +1°C na západe po -4°C na zvyšku územia. Mokré cesty tak začnú aj na západe v priebehu rána namŕzať.

Počas zajtrajšieho dňa intenzita sneženia ešte vzrastie a lokálne môže napadnúť až 4 cm snehu v priebehu 1 hodiny. Snežiť by malo na celom našom území s výnimkou Východoslovenskej nížiny.

ANIMÁCIA: Očakávané zrážky na nasledujúce hodiny. Zelenou farbou je vyznačený dážď, modrou-sneženie a tmavomodrou výdatnejšie sneženie

 

Napadne až do 40 cm

Na našom území by do zajtrajšieho večera malo napadnúť do 5 až 20 cm nového snehu. Menej to bude na krajnom juhozápade a takmer žiaden sneh by nemal napadnúť na juhovýchode.

Najviac snehu sa očakáva v polohách nad výškou 500 m n.m. a to predovšetkým v Banskobystrickom kraji. Tu môže výška nového snehu dosiahnuť až 40 cm.

 

Zima tak skoro neodíde

Už o pár hodín nás tak čaká výrazné zhoršenie počasia, ktoré so sebou prinesie aj prvú snehovú kalamitu. Zajtrajšie ranné cesty budú ťažko prejazdné a preto už teraz počítajte s komplikáciami. Sneh sa tak skoro neroztopí a zima neodíde. Studený bude aj začiatok decembra.

Predpoveď na ďalšie decembrové dni si prečítajte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd