Čakajú nás teplé dni. Chladiť nás však budú búrky

Peter Minárik
Vývoj počasia na nasledujúce dni odporúčame neustále sledovať. Vieme totiž čo príde, avšak veľmi komplikované bude predpovedať, čo príde.

Po aprílových vrtochoch počasia vyhliadka na máj nevyzerá tak pestro. Nemali by prísť, ani snehové zrážky do nížin, ani mrazy do nižších polôh a nehrozia zatiaľ ani povodne. Čo nás však čaká sú vysoké teploty a búrky. Teplé a súčasne vlhké počasie nás čaká aj nasledujúce dni. Až do konca týždňa odporúčame mať oči na stopkách. Vývoj počasia totiž môže rýchlo prekvapiť a povieme Vám aj prečo.

Vysoké teploty aj veľa búrok

Zostaveniu presnejšej predpovede počasia na nasledujúce dni bráni zložitá a pomerne nepredvídateľná situácia. Počasie totiž v našej oblasti bude niekoľko dní ovplyvňovať oblasť nižšieho tlaku vzduchu vo vyšších vrstvách. Táto výšková tlaková níž ovplyvní počasia nasledujúce dni.

 

Tá sama o sebe prináša premenlivé počasie. K premenlivosti však dopomôže fakt, že nad Stredomorím sa bude rozkladať tlaková výš, okolo ktorej bude do našej oblasti od juhu prúdiť teplý vzduch. Prítomnosť teplého a súčasne vlhkého vzduchu nad našim územím znamená, že táto vzduchová hmota sa bude veľmi ľahko labilizovať, čo dopomôže vývoju búrok.

Čakajte časté prehánky a búrky

Až do konca týždňa sa na našom území očakáva celkom teplé počasie. Teploty by sa mali pohybovať väčšinou od +16 do +22°C. Ešte teplejšie môže byť na východe územia, kde bude príliv teplého vzduchu najvýraznejší. 

Treba sa však pripraviť aj na početné zrážky, ktoré budú mať povahu prehánok a búrok. Búrky hrozia na celom našom území, pričom opäť bude platiť, že čím východnejšie sa budete nachádzať, tým bude aj riziko búrok väčšie. Na animácii môžete vidieť pestrý vývoj počasia na nasledujúce dni a pomerne časté zrážky v denných hodinách.

Pred nami sú tak síce teplé, ale veľmi premenlivé dni. Odporúčame tak priebežne sledovať vývoj počasia a meteorologický radar, ktorý nájdete aj TU. Zastihnúť Vás totiž môžu náhle búrky. Tie by však svojou intenzitou nemali byť veľmi výrazné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd