Časť Európy zasiahnu extrémne búrky. Vylúčené nie sú ani tornáda

Dominik Cenkner

Aj keď v našich končinách sme, aspoň to tak vyzerá, dali tento rok búrkam zbohom, neplatí to aj pre zvyšok Európy. Dokazuje to aj varovanie predpovednej služby Estofex, ktoré sa týka najmä južnej časti kontinentu.

Práve Estofex vydal výstrahu prvého stupňa pred búrkami pre časť Chorvátska, Talianska, Malty a Grécka. Očakáva sa, že danú oblasť môžu zasiahnuť nadmerné zrážky, silné nárazové poryvy vetra či krupobitie.

Silné búrky vzniknú vďaka podmienkam, ktoré v danej oblasti momentálne panujú. V Taliansku sa totiž nachádza pretiahnutý studený front. Ten zaberá oblasť od severu až po juh krajiny a dokonca aj severné pobrežie Afriky.

Výstrahy pred búrkami pre dnešný deň, Foto: estofex.org
Výstrahy pred búrkami pre dnešný deň, Foto: estofex.org

Pred týmto frontom budú nestabilné vzdušné masy privádzať teplý a vlhký vzduch nad pevninu. Prvé búrky sa preto očakávajú v Taliansku už počas dnešného dňa. Najextrémnejšie prejavy počasia sa očakávajú na pobreží.

Počas noci sa následne v Iónskom mori sformuje cyklón. Ten zajtra prinesie do západnej a južnej časti Grécka výdatné zrážky, krupobitie či silné poryvy vetra.

Podľa predpovedných modelov to dokonca vyzerá tak, že pretrvávajúce podmienky budú vhodné aj na výskyt tornád. Situáciu budeme aj naďalej sledovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd