Časť Slovenska sa dnes zobudila do zasneženého rána. Problémy na cestách spôsobuje aj voda

Dominik Cenkner

Stredajšie ráno je na viacerých miestach Slovenska zasnežené. Ako to už býva zvykom sneh komplikuje situáciu na cestách. To však nie je jediný problém, ktorý vodiči hlásia z ciest.

Včera večer sa od západu smerom na východ presunulo výrazné zrážkové pole, ktoré so sebou prinieslo miestami aj pomerne intenzívne sneženie.

To už v noci spôsobovalo problémy na cestách, ktoré pokryl utlačený sneh hrúbky od 1 - 3 cm, miestami dokonca do 5 cm. Zrážky počas noci postupne ustáli, ale ako to už býva zvykom, viac áut na cestách ráno znamená aj viac komplikácií.

O tých informuje aj Slovenská správa ciest. Z dostupných informácií vyplýva, že problematických je viacero úsekov.

Podľa nej sú všetky sledované diaľničné úseky na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Len na úsekoch R3 Trstená - Tvrdošín, R3 Sedliacka Dubová - Široká a R4 obchvat mesta Svidník je na vozovke miestami kašovitý sneh hr. 1-2 cm. 

Čo sa týka ciest I., II., a III. triedy, aj tie sú zjazdné. Povrch vozoviek je na západnom Slovensku prevažne vlhký až mokrý, na strednom a východnom Slovensku a v hornatejšom území miestami pokrytý čerstvým, kašovitým alebo utlačeným snehom hr. 1 - 3 cm, miestami až 4 - 5 cm.

Aj horské priechody sú zjazdné. Treba však počítať s tým, že na viacerých úsekoch ciest sa nachádza vrstva utlačeného alebo kašovitého snehu, poprípade vrstva ľadu.

Problémy na cestách však nespôsobuje len voda. Most cez rieku Moravu a cesta III/1144 Moravský Svätý Ján - Hohenau (hraničný prechod do Rakúska) je z dôvodu vysokej hladiny rieky Moravy a zaplavenia cesty III/1144 uzatvorený do odvolania. Rieka Morava na tomto mieste dosahuje výšku cca 441 cm. To predstavuje 1. stupeň povodňovej aktivity.

Každopádne si na cestách počas dnešného dňa dávajte pozor. Už okolo obeda na našom území začne snežiť, takže opatrnosti bude treba viac než dosť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd