Časť sopky po výbuchu zmizla. Prepadla sa až o 200 metrov

Krakatoa Peter Minárik

Japonská služba GSI zverejnila zaujímavé radarové zábery, ktoré snímajú oblasť indonézskej sopky Krakatoa, ktorá spôsobila ničivú vlnu tsunami počas minulého týždňa. Sopka sa zásadne zmenila.

Posledná erupcia sopky Krakatoa, ktorá vyvolala aj ničivú vlnu tsunami o výške až 5 metrov zásadne zmenila výzor samotnej sopky. 

K erupcii sopky došlo 22. decembra. Následný prepad horniny vyvolal vlnu tsunami. Až radarové zábery, ktoré zverejnila Japonská kartografická služba naznačujú, prečo došlo k takej výraznej vlne tsunami. 

Objem sopky sa po výbuchu znížil o 150 až 180 miliónov m3 hornín. Na porovnaní vulkanického kužeľa pred výbuchom a po výbuchu možno vidieť významné zmeny vulkanického kužeľa. 

V dôsledku erupcie sa veľká časť juhozápadného svahu zrútila do údolia Sunda. Indonézska sopka stratila až 2/3 svojej výšky. Pred týždňom bola vysoká 338 metrov, teraz je to len 110 metrov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd