Čechov vystrašilo UFO. Natočili zvláštny úkaz na oblohe

Veronika Sádovská

Do redakcie TN.cz poslala Klára z Chvaletic video so zvláštnym blikajúcim úkazom na nočnej oblohe, ktorý pozoruje už pár dní. Ani odborníci nemajú úplne jasno v tom, čo to môže byť.

Češka pozoruje toto blikajúce farebné svetielko na nočnej oblohe už niekoľko dní a dostala strach, že ide o mimozemšťanov. Tak video poslala do televízie.

Takto opísala pani Klára okolnosti vzniku videa: „Od sobotního večera vidím na obloze tohle, sama nevím, co to je. Nejdříve byl v sobotu jeden, v neděli tam nic nebylo, v pondělí tam byly dva a postupně po dnech jich tam bylo deset. Vždy, když chodím ven, tak se dívám na oblohu. Já si myslím, že buď to jsou nějaké satelity, anebo mimozemšťani. Včera nám tady blbly sítě, nikdo se nikomu nemohl dovolat. Byly tady výpadky." 

Na internete sa takmer okamžite rozpútala vášnivá diskusia plná rôznych dohadov, konšpirácií či posmešných komentárov.

Odborníci však podľa nakrúteného videa nedokážu presne určiť, čo to môže byť. Objekt na videu je ťažko rozpoznateľný, pretože je priblížený príliš blízko a kvôli chveniu vzduchu či trasu kamery sa nedá vôbec rozpoznať.

Mimozemšťanov však odborníci takmer úplne vylúčili. To, že by sme počas svojho krátkeho života mohli spozorovať v tak obrovskom vesmíre mimozemšťanov je veľmi nízka, takmer nulová.

Napriek tomu nejaké vysvetlenia predsa ponúkli. Môže ísť o „klasickú" hviezdu, ktorá vyžaruje do svojho okolia veľké množstvo energie. Farba svetla sa môže meniť v závislosti od vyžarovanej energie či priehľadnosti oblohy. 

Vylúčené nie je ani to, že pani spozorovala satelity Starlink, keďže hovorila aj o viacerých objektoch. Ak sa pohybovali v rade za sebou, tak s veľkou pravdepodobnosťou zachytila satelity.

Ak sa to nepohybovalo a akoby poskakovalo na mieste, mohlo ísť o hviezdu a optický jav scintilaci. Tento optický klam spôsobuje, že vidíme hviezdu akoby blikať, poskakovať či meniť farby. Všetky tieto „efekty" spôsobuje hustota atmosféry a lom svetla.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd