Česko a Rakúsko zasiahli silné búrky. Cez víkend udrú aj u nás

Peter Minárik
Frontálne rozhranie na ktorom sa v priebehu piatka sformovala výrazná búrková línia dnes zasiahne aj naše územie.
Slovensko zažíva vlnu teplého počasia, pri ktorej sa teploty šplhajú až k hranici +30°C. Tropická ,,tridsiatka,, však zatiaľ nepadla. V priebehu včerajšieho dňa vystúpila teplota najvyššie v Hurbanove a to na +29,7°C. V Nitre bolo nameraných +29,1°C a v Dudinciach +28,1°C.
Cez úroveň +30°C sa však teplota dostala u našich susedov v Českej republike a to konkrétne v Karvinej. Popoludní však Českú republiku zasiahli silné búrky.
 
Český hydrometeorologický ústav vydal ešte vo štvrtok výstrahu 2.stupňa pred silnými búrkami. V priebehu včerajšieho dňa ešte dodatočne vydal výstrahu 3.stupňa pre kraj Vysočina, kde búrky výrazne dvíhali hladiny menších riek až k úrovni 3. povodňového stupňa. Búrky sa začali krátko popoludní vytvárať v juhozápadných Čechách a postupne sa sformovali do výraznej búrkovej línie, ktorá sa tiahla z Rakúska, cez Česko až do Poľska.

 
Najviac sa blýskalo v Stredočeskom kraji a na Vysočine. Celkovo udrelo na území Českej republiky cez 20 000 bleskov.
V Ústeckom kraji museli hasiči vyraziť k šiestim zásahom na Chomutovsku a Dečínsku. Hasiči pomáhali predovšetkým čerpať vodu zo zatopených pivníc a komunikácii. Búrky okrem prívalových zrážok priniesli silné krupobitie, ktoré sa vyskytlo aj v Prahe. Najintenzívnejšie krupobitie bolo pozorované na severe Rakúska, kde padali krúpy s priemerom až okolo 5 cm.

Búrky dnes a zajtra zasiahnu Slovensko
Po teplých a slnečných dňoch zasiahnu dnes a zajtra búrky aj naše územie. Dopoludnie by malo byť ešte stabilné, ale popoludní a s príchodom večera sa bude oblačnosť vytvárať a postupne hrozia na viacerých miestach západného a stredného Slovenska búrky.
Búrky by sa v priebehu soboty mali na východe vyskytovať len veľmi ojedinele. V nedeľu a v pondelok však už búrky hrozia na celom našom území. Nebezpečným sprievodným javom búrok bude predovšetkým prívalový dážď, ale nie sú vylúčené ani krúpy. Víkendové búrky by však mali byť najsilnejšie opäť v susednom Poľsku a v Českej republike.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd