Český minister: Koronavírus takmer iste unikol z čínskeho laboratória

Peter Minárik

Aktuálne prebiehajúca pandémia koronavírusu ovplyvňuje takmer každého na planéte. Nie je však zhoda o tom, aký je skutočný pôvod koronavírusu. S pomerne zaujímavým tvrdením prišiel český minister. O to prekvapivejšia správa je tá, že ide o českého ministra zdravotníctva.

Koronavírus aktuálne hýbe celým svetom. Jeho vznik je opradený množstvom legiend, hoaxov a poloprávd. Veľa virológov sa prikláňa k tomu, že ide o mutáciu vírusu. Konšpirátori však tvrdia, že ide o cielené vypustenie vírusu. Pomerne zaujímavé je tak aj vyjadrenie českého ministra zdravotníctva.

Ten vo štvrtok poslancom v parlamente povedal, že je takmer isté, že koronavírus unikol z čínskeho laboratória.

"Je takmer isté, že ten vírus prišiel z laboratória v Číne. Nie že by tam bol umelo vyrobený, avšak unikol, pretože tam sa bežne vykonávali rôzne výskumy, ktoré vychádzali z prírodných rezervoárov, to znamená z rôznych netopierov a podobne. Na modelovom zvierati sa ten vírus zrejme dostal von, dostal sa na trh a začala celosvetová katastrofa, "uviedol Prymula.

"Nie je to umelo vytvorený vírus. Pre to svedčí skutočne rad dôkazov. Ten vírus je veľmi komplikovaný, "podotkol minister.

"Keby ten vírus niekto stvoril, tak by to bol génius, pred ktorým by som ja sňal klobúk. Nepríjemnejší vírus tu ešte nebol, "dodal minister v odpovedi.

Špekulácie o tom, že nový typ koronavírusu pochádza z čínskeho laboratória sa objavili už na jar po vypuknutí pandémie..

V polovici apríla americký prezident Donald Trump oznámil, že sa Spojené štáty snažia zistiť, či koronavírus nepochádza z čínskeho laboratória vo Wu-chane. 

O niekoľko dní neskôr Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že všetky dostupné dôkazy svedčia o tom, že zdrojom koronavírusu sú netopiere z Číny a že koronavírus nebol vyrobený umelo.

Na začiatku mája potom Donald Trump na otázku novinára, či videl zaručené informácie, ktoré mu umožňujú tvrdiť, že koronavírus unikol skutočne z čínskeho laboratória odpovedal že videl, no bližšie ich nešpecifikoval.

Riaditeľka wuchanského laboratória Wang Jen-i na podobné špekulácie neskôr reagovala prehlásením, že v laboratóriu majú tri živé kmene koronavírusu z netopierov, ale žiadny nezodpovedá COVID-19.

Pôvodom vírusu s označením SARS-CoV-2 sa zaoberá WHO, ktorá v júli do Pekingu vyslala svoj tím odborníkov. Táto misia WHO sa podľa hovorkyne organizácie mala zaoberať predovšetkým otázkou, či sa vírus preniesol na človeka zo zvierat a ak áno, tak z akých.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd