Cez Slovensko mieri front, ktorý zmení počasie. V noci hrozia aj búrky. Piatok bude upršaný

Peter Minárik

Dnešný deň priniesol na naše územie veľmi vysoké teploty, ale horúce počasie už končí. Začína nás totiž ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie už počas noci na naše územie zrážky a v priebehu zajtrajšieho dňa aj ochladenie. Teploty sa oproti dnešnému dňu výrazne prepadnú.

Máme za sebou prvý tropický deň, pri ktorom teploty stúpali poriadne vysoko. Očakávalo sa, že dnešný deň bude tropický, no teploty nielenže prekonali hranicu +30 °C, ktorá definuje tropický deň, ale dokonca prekonali aj hodnotu +31 °C.

Najteplejšie bolo o 15:00 v Hurbanove, kde sa teplota dostala až na +31,4 °C. Druhou najteplejšou lokalitou je Mužla s +31,2 °C a treticu uzatvára Žihárec s +30,7 °C. Ďalšie tropické dni sú teraz v nedohľadne. Prichádza totiž ochladenie.

Studený front mení charakter počasia

Počasie v našej oblasti začal počas dnešného dňa ovplyvňovať studený front, pred ktorým do našej oblasti vyvrcholil prílev teplého vzduchu od juhozápadu. Front bol aj nositeľom výraznejšej dynamiky, čo je vždy priaznivé pre búrky, no dnešný deň bol pre búrky problematický.

Problémom bola vlhkosť, ktorá bola veľmi nízka. Studený front, tak prechádza pomerne ,,na sucho,, Silné búrky sa vytvorili napríklad v Poľsku, v Maďarsku, či v Rakúsku, ale v prípade, že by bolo vlhkosti v atmosfére viac, tak by dnešný deň bol veľmi nebezpečný. Vzduch bol totiž prehriaty a instabilný a dynamika bola perfektná.

To však nestačí a pre tvorbu búrok musia byť splnené aj ďalšie podmienky. Silným búrkam sme sa tak dnes vyhli, ale to neznamená, že sa ešte nemôžu vyskytnúť.

Zrážky prídu v noci

Numerické modely totiž avizujú, že sa búrok môžeme dočkať a to počas piatka. Už v noci sa od západu nad západné Slovensko nasunú zrážky. Spočiatku sa môžu vyskytovať aj búrky, no postupne pôjde o dážď, ktorý sa bude presúvať cez Slovensko.

Zrážky sa očakávajú najmä ráno a dopoludnia a na našom území spadne zväčša do 5 mm, ojedinele až do 10 mm zrážok. Prípadné búrky sa budú vyskytovať najmä na západe v noci, avšak pôjde o slabšie búrky. Ďalšie ojedinelé búrky sa môžu vyskytnúť v piatok popoludní za studeným frontom.

Čaká nás ochladenie

Studený front nielenže prinesie zrážky, ale predovšetkým k nám vtiahne chladnejší vzduch. Čaká nás tak ďalšie ochladenie, ktoré pocítime už v piatok. Prepad teplôt bude výrazný.

Zatiaľ čo dnes sa teploty dostávali až na hranicu +30 °C, tak v piatok to už bude len okolo hranice +20 °C. Oproti štvrtku sa tak ochladí aj o 10 °C.

Počas víkendu sa však začne počasie opäť zlepšovať. Od západu sa nad našu oblasť nasunie tlaková výš a zároveň k nám začne prúdiť teplejší vzduch, takže začnú teploty stúpať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd