Cez Slovensko postupuje front. Popoludní čakajte búrky a to najmä v týchto oblastiach

Peter Minárik

Po veľmi teplom štvrtku prišla výrazná zmena v počasí. Dnešný deň bude výrazne chladnejší ako včerajší deň a súčasne treba počítať s viac zrážkami. Hrozia aj búrky, ktorých riziko je na celom území Slovenska.

Po tropickom prvom dni, ktorý počas včerajšieho dňa priniesol na naše územie teploty až cez hranicu +30 °C prišla zmena. Začal nás ovplyvňovať studený front, ktorý už počas noci priniesol na Slovensko prvé búrky a dážď.

Búrky sa v priebehu noci vyskytli na krajnom západe a na juhu Podunajskej nížiny, kde celkovo udrelo okolo 150 bleskov. Búrková činnosť v ranných hodinách ustala a od západu sa nad naše územie nasunulo zrážkové pole, ktoré sa stará na celom Slovensku o oblačné a niekde aj upršané dopoludnie.

Najvýraznejšie počas noci zapršalo na západnom Slovensku, kde sa zrážkové úhrny pohybujú v rozmedzí 5 až 10 mm. V týchto chvíľach sa nad naše územie nasúva ďalšie zrážkové pole, ktoré prinesie ďalšiu vlnu dažďa, ale hrozia aj búrky.

Studený front prinesie dážď aj búrky

Studený front sa aktuálne nachádza priamo nad našim územím a oddeľuje studený vzduch na severe, od teplého vzduchu. Môžeme to pozorovať na aktuálnych teplotách.

Napríklad na Morave, na juhu Poľska, či na severe Slovenska sa aktuálne teploty pohybujú okolo +17 až +18 °C, no v Budapešti je už +23 °C a v centrálnom Maďarsku až +25 °C.

Na tomto studenom fronte hrozia počas dnešného dňa búrky, ktoré budú aj silnejšie a nie je vylúčené, že zasiahnu aj naše územie.

Slabšie búrky sa môžu počas dňa vyskytnúť na západnom a strednom Slovensku počas popoludnia.

Popoludnie prinesie silné búrky

Pred silnými búrkami varujú napríklad rakúski meteorológovia, ktorí očakávajú búrky na južnom úpätí Álp v oblasti južného Rakúska, najmä v okolí Klagenfurtu a Grazu. Výstrahy pred búrkami však platia aj v celom Maďarsku.

Búrky dnes neobídu ani naše územie. Podľa aktuálnych predpovedí numerických modelov sa búrková činnosť začne vytvárať okolo 13:00 na juhu Rakúska, v Maďarsku a na Slovensku.

Búrky začnú postupovať od západu až severozápadu, kde môžu byť aj výraznejšie a postupovať budú smerom k východu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd