Cez Slovensko postupuje výdatný dážď. Na západe spadlo až 60 mm zrážok

Peter Minárik

Výdatný dážď, ktorý začal počas noci stihol za pár hodín priniesť mimoriadne výdatné zrážkové úhrny. Medzi najviac zasiahnutými oblasťami je aj naše hlavné mesto Bratislava, kde spadlo až 60 mm zrážok.

Počas noci začal počasie na našom území ovplyvňovať studený front, ktorý prináša výraznú zmenu v charaktere počasia. Okrem dažďa nás čaká aj ochladenie.

Na čele studeného frontu sa vyskytlo niekoľko búrok. Najviac búrok sa vyskytlo na západnom Slovensku, kde detekcia bleskov eviduje 120 bleskov. Slabá búrka sa však vyskytla aj na Považí.

Okrem búrok však komplikácie spôsobuje predovšetkým dážď, pričom zrážky sú lokálne výdatnejšie.

Na západe spadlo aj 60 mm

Jednoznačne najviac zrážok spadlo za uplynulé hodiny v oblastiach, severne od Zlatých Moraviec. Tu spadlo od 50 až do 66 mm zrážok. Lokálne len za hodinu spadlo až 20 mm zrážok.

Pomerne významné zrážkové úhrny však eviduje aj naše hlavné mesto. V bratislavskej Mlynskej doline spadlo až 56 mm zrážok a na letisku 50 mm. 

Vplyvom výdatných zrážok zaplavilo v Bratislave hneď niekoľko ciest. Zaplavený bol aj podjazd pri cintoríne na Gagarinovej ulici v Bratislave, v dôsledku čoho sa v meste začali vytvárať rozsiahle kolóny. Ako však vidieť, tak výdatné zrážky zasiahli aj ďalšie oblasti Slovenska.

rozloženie zrážkových úhrnov, zdroj: SHMÚ
rozloženie zrážkových úhrnov, zdroj: SHMÚ

Dážď sa presúva na východ

Intenzívne zrážkové pole sa v týchto chvíľach presúva smerom nad východné Slovensko, kde so zrážkami musia počítať až do večerných hodín.