Cez Slovensko sa presúva dážď. Ďalšie búrky sa chystajú

Ľubomír Franko

Počasie na Slovensku začal v priebehu soboty ovplyvňovať zvlnený studený front. Už počas noci dorazili nad naše územie búrky a dážď, ktoré sa v priebehu dňa presúvajú ďalej na severovýchod. Ďalšie búrky sa chystajú už čoskoro.

Už v sobotu v skorých ranných hodinách sa nad oblasťou krajného západu Slovenska vytvoril rozsiahly zhluk búrok.

Ten začal následne postupovať naprieč celým Slovenskom a počas svojej existencie prinášal a stále prináša prehánky, dážď, ale naďalej aj búrky.

Dážď sa počas noci vyskytol takmer na celom území, na východ Slovenska dorazili zrážky až okolo poludnia.

Pri búrkach udrelo už cez 4800 bleskov, zachytených sieťou Blitzortung. Búrky sa zatiaľ nevyskytli len na juhovýchode Slovenska a na krajnom východe Slovenska. Aj tam sa ešte počas dňa môžu ukázať. 

Úhrn zrážok za posledných 24 hodín, zdroj: SHMÚ
Úhrn zrážok za posledných 24 hodín, zdroj: SHMÚ

Ďalšie búrky dorazia už v noci

Už v sobotu večer sa v oblasti Álp sformuje na fronte samostatná tlaková níž. Tá začne ovplyvňovať počasie na Slovensku už počas noci na nedeľu.

V sobotu večer a v noci na nedeľu sa bude tlaková níž presúvať ďalej na východ až severovýchod. V oblasti tejto níže budú vznikať prehánky a búrky, ktoré môžu byť aj intenzívne.

Na Slovensku sa môžu prvé búrky, spojené s touto nížou, objaviť už v noci na nedeľu. Vyskytnúť by sa mali najmä na západe.